RSS

Ben Howard – I Forget Where We Were

Van surfer dude tot guitar hero


In oktober verscheen het tweede album van de Britse singer-songwriter Ben Howard, die in augustus 2011 doorbrak met de hit Keep Your Head Up, een aanstekelijk nummer van zijn debuutalbum „Every Kingdom”. Het werd tot vervelens aan toe gedraaid door 3FM en werd verkozen tot song van het jaar. Men kent het dus wel.

Ben Howard, opgegroeid in een muzikaal nest begon zijn eigen nummers te schrijven op zijn elfde. Hij bespeelde meerdere instrumenten en koos uiteindelijk voor gitaar. Het getalenteerde kind ontwikkelde zich tot een multitalent: academisch geschoold tot journalist, verdienstelijk surfer en de grote winnaar van twee Brit Awards. En dat alles ondanks een verlegen karakter.

Op 20 oktober jl. bracht hij een nieuw album uit: „I Forget Where We Were”. De invloeden van weer en wind lijken door te klinken in zijn sound. Op het album zijn meditatieve elementen te bemerken en de titelsong zit vol met metaforen, soms moeilijk te begrijpen, over het veranderen van de seizoenen. Het gaat hem persoonlijk niet helemaal voor de wind. Ook dat is te horen: het album ademt een melancholische sfeer uit en is zeker niet lichtvoetig. Een mislukte liefde lijkt de inspiratiebron. Zelf noemt hij het werken aan zijn album een bevrijdende ervaring. Hij loopt niet weg van de teleurstellingen over zijn eindigende liefde en sublimeert zijn gevoelens tot mooie songs, die dromerig en donker aandoen.

De hypnotische trance achtige muziek van de singer-songwriter oogst ook in Nederland succes. Howard zal op 18, 19 en 20 december optredens geven in de Amsterdamse Heineken Music Hall. De shows waren binnen no time uitverkocht. En terecht: Howards authentieke geluid en persoonlijke liedjes zijn de moeite waard en het resultaat van jarenlange vakmanschap.

http://www.benhowardmusic.co.uk

(Floor Baart)


Your Comment