RSS

Bots pakt de draad weer op

Zeven jaar geleden overleed de Eindhovense muzikant Hans Sanders, maar zijn band Bots leeft voort. In mei kwam in Duitsland het nieuwe album ‘Fallen & Aufstehen’ uit. Inmiddels is er ook een Nederlandstalige versie op de markt onder de titel ‘Vallen & Opstaan’. Instrumentaal zitten de elf nummers goed in elkaar, maar de juiste spirit ontbreekt helaas.   

Het succesverhaal van de ongeneeslijk linkse Eindhovense band begon in 1976 met het nummer ‘Zeven dagen lang’. Je hoorde het op straat, in werkplaatsen en fabrieken, je hoorde het overal. Het was de definitieve doorbraak van Bots. In 1979 ontdekte Duitsland Bots. Van de eerste twee albums in het Duits werden 600.000 exemplaren verkocht. Het repertoire paste naadloos bij het linkse levensgevoel en de actiebereidheid in het Duitsland van die jaren. Optredens vonden plaats in grote concerthallen en ook in de openlucht, soms voor 500.000 mensen. De mannen van Bots waren veranderd in supersterren.

Ze zijn Bots nog lang niet vergeten in Duitsland. ‘Das weiche Wasser’, een nummer van Hans Sanders, is daar nog steeds het lijflied van de vredesbeweging. In Nederland verging het Bots minder goed. In de jaren negentig stonden de activiteiten noodgedwongen op een laag pitje en ook daarna werd weinig vernomen van Bots. “In Duitsland worden bands gekoesterd om hun gedachtegoed”, zegt Rik Polman, de nieuwe zanger van Bots. “Dat is in Nederland toch anders. Geëngageerde muziek werd hier lange tijd ouderwets gevonden, iets voor hippies. Gelukkig komt daar nu weer verandering in. We zien ook steeds meer jongeren bij onze concerten. Vroeger keek ik altijd bewonderend omhoog naar Hans, en nu mag ik in zijn schoenen staan. Een vreemd gevoel. Inmiddels ben ik er achter hoe groot hij nog steeds is in Duitsland. Een enorme aanhang tot in de verste hoeken van het land. De liedjes die Hans schreef leiden inmiddels een eigen leven. Ze zijn nog steeds actueel. Juist nu weer. De muziek van Bots ging ergens over. De bewapeningswedloop, het ongeremde kapitalisme en het anti-buitenlanderssentiment, dat  blijven helaas actuele thema’s. Eigenlijk is er niets veranderd.”

Helaas slaagt Bots er niet in de sfeer van weleer op te roepen. Het nieuwe repertoire klinkt tamelijk plichtmatig, en heeft niet de zeggingskracht die Hans Sanders destijds had. Hij spuwde zijn teksten uit, woedend als hij was over hoe de maatschappij functioneerde. Nu Bots niet langer drijft op het onmiskenbare talent van Hans Sanders als tekstschrijver en als muzikant is Bots toch een andere band geworden. “Hans is in principe onvervangbaar. Daar was er maar één van”, zegt Polman ter verdediging. “Daarom werken nu als een collectief. Bijna alle bandleden schrijven nummers. Uiteraard blijft Bots een maatschappijkritische band.  Een van de dingen waar ik me dood aan erger zijn bonussen voor bankiers en bestuurders van woningcorporaties. Als ik een groot optreden heb gehad en me helemaal uit de naad heb gewerkt, krijg ik ook geen bonus. Terwijl die jongens in de krijtstreeppakken ongestraft de economie naar de knoppen mogen helpen.”

Tekst: Sjoerd Punter

 


Your Comment