RSS

Gregory Page – One Way Journey Home

 

 

Drie jaar geleden interviewde ik de Amerikaanse troubadour Gregory Page vlak voor zijn optreden in de Leidse Qbus. Het werd een gedenkwaardig gesprek waarin we vrijwel direct ontdekten dat onze zielen op vele terreinen verwant waren. Het optreden beviel de twintig toeschouwers zo goed dat een week later het dubbele aantal toehoorders naar een extra ingelast concert kwam. Drie jaar later is het concert van Gregory in de Qbus net als elders in het land uitverkocht. Hij is met voorsprong de meest innemende zanger-liedjesschrijver in het metier die in ons land kan rekenen op een explosief groeiende schare fans. Die fans koesteren niet alleen zijn onderhoudende shows maar zeker ook zijn muzikale verrichtingen op zijn albums.

Zijn jongste album One Way Journey Home bevat een aantal tijdloze prachtliedjes met een sterk autobiografische insteek. Liedjes zoals het diepontroerende openingslied Counting Blessings, het opbeurende lied Right Side Up en het melancholieke Old Photographs die in alle opzichten stuk voor stuk getuigen van het bijzondere, warm menselijke en muzikaal getalenteerde karakter van deze gentleman pur sang. In een handvol bewerkingen van traditionele liedjes legt Gregory tevens een link naar de door folkmusici omringde keukentafel uit zijn jeugd en naar zijn Ierse roots.

Terwijl zijn beider ouders als musici rondtrokken, groeide hun zoon op bij zijn moeders vader Dave Page, de Ierse muzikant en befaamd bespeler van de Uilleann pipes, de Ierse doedelzak. Speciaal voor dit album werkte Page samen met Eric Rigler, de Amerikaanse bespeler van de Uilleann pipes en tin whistle. Hem kennen we van de groep Bad Haggis maar vooral van zijn rol in de dansscène benedendeks in de film Titanic en van zijn soundtracks voor films als Braveheart en Million Dollar Baby. In Studio West in San Diego hebben Page en medeproducer Jeff Pekarek, met de hulp van Page’s trouwe vriend Jason Mraz en een handvol bevriende muzikanten, in de vorm van One Way Journey Home een waar meesterwerk vastgelegd. Hieraan kunnen alle muziekliefhebbers en mensen van goede wil hun hart ophalen.

www.gregorypage.com

(Koos Gijsman)


Your Comment