RSS

Man From The South – Paeonia

Doseren is een kunst. Dat heeft Paul van Hulten, opererend onder de naam Man From The South, helemaal in zijn lenige vingers op het album “Paeonia”. Een albumtitel die verwijst naar de straat waar ik woon, vertelt Paul in een recent interview met 3voor12 medewerker Patrick Murris. De pioenroos staat tevens symbool voor de liefde.

Nadat de Eindhovense band Woody (Veneman) & Paul (van Hulten) in 2012 hun instrumenten in de virtuele boom hingen verscheen in een van de donkere wintermaanden van datzelfde jaar het tamelijk inconsistente werkstuk en  tevens solodebuut van Man From The South “Koblenz”. Een plaat waarop Pauls muzikale talenten met gemak overeind bleven. ‘Een zuidelijk juweeltje van het bedachtzame soort met een ijzersterk sfeergevoel’, zoals Niels Steeghs van de online magazine Kindamuzik het album omschreef. Het wemelde dan ook louter goede recensies.

De winter is het favoriete seizoen van Paul van Hulten. Dat zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat, net als zijn debuut, het nieuwe album “Paeonia” verschijnt aan het eind van het jaar. Man From The South etaleert  wederom zijn bedachtzaamheid. Een solistische aanpak met een subtiele injectie van multi-instrumentalist Chris Draaijer. Gecontroleerd en sober gaat hij te werk, terwijl hij met zijn akoestische gitaar constant fiedelt. Hij toont zich een meester van de spanningsboog. Donkere, emotioneel geladen, melancholie domineert op het nieuwe schijfje, waarop Man From The South timmert in de duisternis.

‘Ik ben wel een vrolijke jongen, maar niet als ik muziek maak. Als ik geen muziek maak zoals ik dat nu doe met Man From The South, zou ik ongelukkig worden’, vertelt hij verder tijdens het interview voor de VPRO.  Zijn folk noir past goed in deze donkere dagen. Anders dan de fictieve verhalen op zijn debuutplaat geeft hij op “Paeonia” veel van zichzelf prijs als een natte spons die zich goed laat uitwringen. Paul van Hulten toont zich een open mens en refereert vooral aan menselijke verhoudingen, verwachtingen, de pijn, de leegte en liefdesleed in het leven.

www.manfromthesouth.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment