RSS

The Staves – If I Was

De zusjes Emily, Jessica en Camilla Stavely-Taylor van het Britse trio The Staves zijn opgegroeid met hun ouders’ collectie. Die bestond uit onder meer Simon & Garfunkel, The Beatles,  James Taylor en Crosby, Stills, Nash & Young.  Platen met goudeerlijke en hoopvolle melodieën die neuriënd in prachtige, meerstemmige vocalen langs hun oren gleden, waaruit hun liefde voor het harmonieuze effect van de samenzang is ontstaan.

Emily, Jessica en Camilla beleefden hun vuurdoop als achtergrondzangeressen op het briljante gospelalbum “Praise and Blame” van de inmiddels 74-jarige zangveteraan Tom Jones. De volle aandacht trokken de zoetgevooisde keeltjes van het folkrocktrio The Staves vorig jaar als voorprogramma van de Europese toernee van het Australische duo Angus & Julia Stone. Het uitgebalanceerde, degelijk en grotendeels live in de studio opgenomen akoestische folkdebuut “Dead & Born & Grown” werd over de hele wereld jubelend ontvangen. Een uitstekend visitekaartje.

Geen wonder dat mijn hart vol verwachting klopte bij de ontvangst van de door Bon Iver voorman Justin Vernon geproduceerde en in zijn April Base studio vastgelegde, opvolger “If I Was”.  Het nieuwe album zit sterk in elkaar, luistert weg als een tierelier met twaalf zelfgeschreven en verslavend werkende indiefolkliedjes. De benadering van de muziek is ten zien van de eersteling anders. Het geluid van “If I Was” is aangekleder. Het album klinkt in nummers als Black & White, The Shining, Horizons en Teeth White een stuk complexer, ambitieuzer, uitdagender en genuanceerder van opzet. Kortom, je moet zelf maar gaan luisteren naar “If I Was” en naar de betoverende stemmen van Emily, Jessica en Camilla Stavely-Taylor.

The Staves komen in april naar Nederland toe en geven de volgende concerten:

·         09/4: Nijmegen, Doornroosje
·         10/4: Amsterdam, Melkweg
·         11/4: Rotterdam, Motel Mozaique
·         24/4: Maastricht: Muziekgieterij
·         25/4: Zwolle, Hedon

www.thestaves.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment