RSS

The Smiths – Queen Is Dead (Deluxe)

thesmiths

In de jaren tachtig schrijf ik recensies voor het Leidse uitgaansblad Down Town. Het betekent een constante aanvoer van vinyl waarop de acts uit dat tijdperk hun liedjes uitbrengen.Bijzonder geliefd zijn de 12 inch versies van de hitgevoelige liedjes van de populaire new wave groepen.

Vooral de met een fraaie hoesfoto uitgebrachte platen van de Engelse groep The Smiths vormen een welkome aanvulling op mijn verzameling 12 inch platen. De groep debuteert in 1982 met de single Hand In Glove, waarna in hetzelfde jaar hun gelijknamige debuutalbum het levenslicht ziet. Je hoeft geen astronoom te zijn om te kunnen constateren dat deze groep een bijzondere ster is aan het firmament van de toenmalige Britse popmuziek.

De grote aantrekkingskracht van de zangstem en de teksten van frontman Morrissey bezorgen de groep een grote faam onder hun generatiegenoten. Waarbij ook het melodieuze gitaarspel van Johnny Marr in combinatie met een vlot opererende ritme-tandem een factor van formaat is. Vier jaar na hun debuut verschijnt na Meat Is Murder uit 1984 hun derde album The Queen Is Dead, dat door kenners wordt beschouwd als een van de meest gezichtsbepalende platen van de jaren tachtig. Jaren later zal gitarist Johnny Marr vertellen dat de groep de ambitie had net zo invloedrijk te willen zijn als The Rolling Stones in de jaren zestig.

Op de door Dan Hersch en Bill Inglot volledig geremasterde versie van The Queen Is Dead is op de eerste schijf tot in de kleinste details goed te horen dat de groep werkelijk alles uit de kast trekt om dat streven kracht bij te zetten. Morrissey steekt in een bloedvorm en neemt op niet mis te verstane wijze verbaal wraak op het Engelse vorstenhuis. Het is gelijktijdig ook een afrekening met zijn eigen zucht naar roem, de politici en het establishment die totaal geen binding meer hebben met de mensen in de onderste lagen van de samenleving. Muzikaal gezien treedt vooral Johnny Marr in het voetlicht met inventieve melodielijnen waarmee hij voorgoed afrekent met het vooroordeel dat de gitaristen van zijn generatie een beperkt stilistisch en technisch bereik hebben.

De tweede schijf bevat een aantal demo’s, b-kantjes en alternatieve versies, die door hun kale opzet wat mij betreft nog indringender klinken dan de uitvoeringen die oorspronkelijk werden uitgebracht. Voor de hardcore fans is er tevens een uitgave te koop met een documentaire op dvd plus voornoemde twee schijfjes en een extra cd met opnames van een concert in Boston uit 1986.Vinyl verzamelaars kunnen een kloeke box aanschaffen met vier lp’s en een zeven inch plaat.

(Koos Gijsman)


Comments are closed.