RSS

To The Outside Of Everything – A Story of UK Post Punk 1977-1981

To the Outside of Everything: Story of UK Post

Verdeeld over vijf schijfjes biedt dit verzamelwerk een overzicht van de vele postpunkbands die in de periode van 1977 tot 1981 voor een aanzienlijk deel het muzikale landschap bevolken. Een periode die parallel loopt met mijn werkzaamheden als programmeur van jongerencentrum het Leidsch Vrijetijds Centrum.

Met de hulp van Oor-scribent Swie Tio en andere vrijwilligers van de programmagroep kan ik mijn kennis van het aanbod aan bands in die periode binnen luttele maanden bijspijkeren. In die jaren zie ik samen met hen en het Leidse publiek een stortvloed aan bands uit het Verenigd Koninkrijk voorbij komen. Bands die soms door gebrek aan repertoire grote moeite hebben een volwaardig optreden te verzorgen Vaak zorgt dat voor hilarische concerten, waarbij uit armoede tweemaal hetzelfde repertoire wordt gespeeld.

De toen gangbare term new wave verwijst meer naar de stortvloed aan muzikale acts dan naar een uniform stijlgebied. Op dit overzicht is die diversiteit vastgelegd in 111 liedjes die een perfect beeld geven van het overweldigende aanbod. In die periode zijn allerlei aanduidingen bedacht worden om de verschillen in kaart te brengen en om de luisteraar op weg te helpen zijn de vijf cd’s in een  informatief boekwerk gestoken.

Een korte biografie van alle groepen vertelt het verhaal van een subcultuur die vele uitersten kent. De anarchistische insteek van groepen als Gang Of Four en The Fall staat haaks op de commerciële synthpop van The Human League, Ultravox, Blancmange en Modern English. Acts als Eyeless In Gaza en The Durutti Column kiezen voor een minimale opzet waardoor hun liedjes een welhaast tijdloos karakter hebben. Ook de nasleep van de pure punk vind je terug in de muziek van de meidengroepen The Slits en The Modettes. terwijl de in een Clockwork Orange outfit gestoken leden van The Adicts hun aanstekelijke pretpunk met veel energie voor het voetlicht brengen.

Het zijn slecht voorbeelden van het uitgebreide spectrum aan muziekstijlen die de luisteraar geboden wordt. Naast liedjes van talrijke experimentele groepen als The Pop Group en This Heat bevat deze set ook werk van de bekende vaandeldragers van deze generatie als Echo & The Bunnymen, Magazine, Wire en Joy Division. Waarbij de liedjes van mijn persoonlijke favorieten uit die periode zoals The Monochrome Set, Medium Medium, Eyeless In Gaza en Clock DVA mijn herinneringen aan de vele enerverende concertavonden levendig houden.

(Koos Gijsman)

 

 


Comments are closed.