RSS

Verslag van het optreden van Lukas Nelson & Promise Of The Real in Utrecht

Vanaf zijn jonge jaren kreeg Lukas Nelson de muziek met de paplepel ingegoten. Van zijn vader, countrylegende Willie Nelson, leerde hij nummers schrijven en er lag altijd een gitaar in huis. Als opgroeiende puber maakte Lukas kennis met de muziek van Neil Young, Paul Simon en Tom Petty. Al tien jaar speelt hij samen met zijn band Promise Of The Real. Neil Young ontdekte het gezelschap en benut de heren als begeleidingsband voor concerten en albums. Alle ervaringen resulteerden vorig jaar in het prachtige album Lukas Nelson & Promise Of The Real.

Met dit album op zak stond Lukas Nelson in het najaar al in Amsterdam. Nu is het de beurt aan Utrecht. Lukas Nelson laat zichzelf zien als een echte rockartiest. De muzikant combineert op grandioze wijze de country van Neil Young met de boogierock van ZZ Top en Canned Heat. De begeleiding van Promise Of The Real duwt bovenop de fantastische stem van Lukas een heldere stempel. Zo zorgen de bongo’s regelmatig voor een aangenaam Caribisch en swingend geluid. Maar het is ook de multi instrumentalist die tijdens een nummer als ‘Four Letter Word’ wisselt tussen normale gitaar en slidegitaar. Hierdoor gaat een bluesboogie moeiteloos over in countryrock uit de zuidelijke staten van Amerika. Dit maakt dat je tijdens de verschillende jams helemaal wordt meegevoerd.

Lukas Nelson is in alles een groots muzikant wiens toekomst ver lijkt te gaan rijken. Met zijn hoge stemgeluid doet hij vocaal denken aan Axl Rose. Het gitaarwerk is uitmuntend. Als Nelson met zijn lange haar voor zijn ogen losgaat in een solo en deze vervolgens met zijn tanden afmaakt dan weet je dat dit ook voor de grotere mensenmassa’s gaat werken. Nog indrukwekkender is de kracht waarmee het optreden na enkele jams weer meesterlijk klein wordt. Zo speelt Lukas solo een fantastische cover van Willie Nelson zijn ‘Angel Flying Too Close To The Ground’. In deze vertolking klinkt Lukas als een mannelijke Joni Mitchell.

De hoogtepunten zijn echter vooral voorbehouden voor de eigen nummers. Een swingende cover van ‘Cinnamon Girl’ is leuk, maar haalt het eigenlijk niet bij de fantastisch rockende ‘Forget About Georgia’. In het nummer begint Nelson langzaam te zingen over zijn liefdesverdriet. Stapsgewijs ontpopt het nummer zich tot een rauwe rocker. Lukas Nelson kan nog niet rekenen op een grote groep fans. De kleine zaal in Tivoli Vredenburg voelt echter afwisselend als een grote arena waar een groots rockconcert wordt gehouden en de kleine zaal waar je bovenop de artiest staat. De spetterende combinatie van zijn rauwe en soulvolle stem met expressief gitaarspel en steengoede liedjes maken Lukas een van de beste muzikanten uit de Americana hoek van dit moment. Het moet raar lopen wil Lukas Nelson en Promise of the Real niet een glorieuze toekomst tegemoet gaan. In de zomer is Nelson weer terug in Nederland. Ga dat zien nu het nog in deze kleine zaaltjes kan!

Bron: podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Your Comment