RSS

Nico Dijkshoorn in de Leidse Q-Bus : overvloedig voorvocht, de Ikea en een groots eerbetoon aan zijn vriend en muzikale held Lou Reed

 

DSC_0245

Na het optreden op 23 maart van Dany Lademacher’s Wild Romance voor een afgeladen Q-Bus in Leiden is het een week later de beurt aan Nico Dijkshoorn met de twee begeleiders van The Hank Five om de knusse zaal eens goed vol te laten lopen. Wie kent hem niet? De 57-jarige Leidenaar, columnist, schrijver en muzikant die door zijn deelname als wekelijkse huisdichter van De Wereld Draait Door bekendheid verwierf. Nico manifesteert zich in de Q-Bus als een oprecht zanger en uiterst gedreven gitarist. Samen met Herman Klaassen (drums) en Fred van Klaveren (basgitaar) deelt hij zijn ongekende passie voor een portie goede muziek. Spontaniteit, magie en puurheid zonder pretenties. Zijn motto is dan ook: het hoef niet altijd goed te gaan, het mag mislukken.

DSC_0213

Het trio speelt wat hun hart ingeeft. Nummers van The Band (The Weight), Allman Brothers Band (You Don’t Love Me), Bill Withers, en Dolorean (If I Find Love) tot aan het zelfgeschreven en in het Nederlands vertolkte truckerslied Lekke Band. Majestueus verweven met verhalen vol cynisme, humor en bezieling.

foto van Ploegleider Woeligewieltjes.

Via korte en geestige voordrachten uit eigen werk komt de eenzaamheid van Ad op zolder aanbod, wordt overvloedig voorvocht besproken en legt Nico de alledaagse drama bloot in de Ikea, waar hij veelal inspiratie opdoet voor zijn verhalen. Na een pracht relaas over ‘zijn’ vriend Lou Reed en het schitterende eerbetoon aan de Amerikaanse muzikant met het vol emotie en scherpe randjes gebrachte Rock ‘n Roll eindigt Nico Dijkshoorn het vijf kwartier durende optreden met zijn gezongen levensverhaal. De pijn in zijn stem, zijn lichaamshouding en de uit het leven gegrepen teksten zijn een eerlijk antwoord op de invloedrijke, blinde blueszangers. Een uitstervend ras , dat je vroeger in iedere uithoek van Amerika kon vinden.

DSC_0268

Tekst:  Johan Schoenmakers

Foto’s: Theo Koot


0 Comments Add Yours ↓

  1. Johan #
    1

    En Tanja en de vier andere leden van de Leidse formatie Hurricane Jack die na een korte pauze de avond in de Q-Bus afsloten: Sorry voor het ontbreken van jullie naam in de recensie. Ik kreeg het niet goed verwerkt in het stuk. Ik weet het: slechte excuses, Maar jullie gaven een verdienstelijk rockoptreden met een lading vuurwerk waar je U tegen zegt. Gortdroog, naturel zonder poespas. Knallend vuurwerk dat nooit door de regering wordt verboden. En mocht je gedacht hebben: spelen we slecht omdat er diverse mensen weggingen? Ga er maar vanuit dat ze net als ik de bus moesten halen. Hurricane Jack was de spreekwoordelijke kers op de taart.