RSS

FESTIVAL AANKONDIGING: Rotterdam Bluegrass 2018

Rotterdam Bluegrass Festival:
22-24 juni 2018

vrijdag 22 juni 17.00-23.00 uur
zaterdag 23 juni 12.00-23.00 uur
zondag 24 juni 12.00-23.00 uur

Pijnackerplein
Rotterdam
toegang gratis

www.bluegrassfestival.nl
info@bluegrassfestival.nl

Smaakmakende bijzonderheden van de achtste editie van het festival:

Line-up:

Tony Trischka & Mike Marshall (US), C.W Stoneking (AU), Joseph Huber (US),The Local Honeys (US), CC Smugglers (GB), The Urban Voodoo Machine (GB), Lead Beaters & De Likt (NL), The Eskies (IE), The Hooten Hallers (US), Small Time Crooks (NL), The Goon Mat & Lord Bernardo (BE), Blue Grass Boogiemen (NL), Kouwe Zaken (NL), Hot Rock Pilgrims (GB), Ruben & Matt and the Truffle Valley Boys (IT), Son of Dave (GB), 44 Shakedown (NL), Blue Mountain Boys (SE), The Free Born Brothers (PL), Steam Power (NL), Herman Brock Jr. (NL), Jesus Evil Highway (NL), Old Ditch Riverhoppers (NL)

Unieke muzikale samenwerkingen:

Elk jaar initieert het Rotterdam Bluegrass Festival unieke optredens en samenwerkingen. Dit jaar werken de bluegrassband Leadbeaters en futuristische funk-hiphopformatie De Likt samen aan een uniek cross-overoptreden: muziek met vieze ballen, die op je dansspieren werkt. Ook uniek is een gezamenlijke optreden van banjo-legende Tony Trischka met mandolinegrootheid Mike Marshall, die met hun ongelooflijke vakmanschap niet alleen de snaren van instrumenten in vervoering brengen, maar ook de gevoelige snaar bij het publiek zullen raken.

Banjoworkshop van de beste banjoleraar ter wereld:

Tony Trischka is niet alleen een legendarische banjospeler; hij is een zeer gewild docent met een grote online banjoschool. Dus iedereen mag z’n banjo meenemen voor de gratis banjoworkshop die hij zaterdag 23 juni zal geven. Hoe vaak krijg je de kans om les te krijgen van de beste docent ter wereld? Andere muziekworkshops voor amateur- en (semi-)professionele musici zijn de mandoline-workshop van mandolinemaestro Mike Marshall en de Kentucky Fiddler Tunes-workshop van de bachelors in de traditionele muziek: The Local Honeys. Iedereen mag muziekinstrumenten meenemen naar het Rotterdam Bluegrass Festival.

Scholenproject:

Op twee buurtscholen krijgen kinderen les over bluegrassmuziek en leren ze ukelele spelen. Een aantal van de kinderen deed vorig jaar ook al mee en kan er geen genoeg van krijgen. Zij zullen het festival openen met hun eigen band. Let op: dit is aanstormend talent in de dop!

Voor het eerst dit jaar: Rotterdam Bluegrass Festival jamsessie:

Zaterdag, na afloop van een fantastische festivaldag, gaan vele artiesten nog even door tijdens de allereerste officiële Rotterdam Bluegrass Festival Jamsesssie in Eurotrash. De nacht zal vervuld zijn met geweldige en verassende muziek.

De lege muziekkoepel:

Op het Pijnackerplein midden in de volkswijk het Oude Noorden in Rotterdam staat een prachtige muziekkoepel. Tot tien jaar geleden werd daar nooit muziek gespeeld. Dat veranderde toen Guido de Groot, cartoonist, bluegrass-liefhebber en wijkbewoner in 2009 met het plan kwam om er een festival te houden, en daarvoor wat bluegrassbands uitnodigde om in de koepel te spelen. Het resulteerde in een buurtfeest met 250 bezoekers, op een klein hoekje van het plein. Na twee jaar stilte blies Guido het idee weer nieuw leven in, mét professionaliseringsslag. Hij richtte de stichting Kito Events op, organiseerde in 2012 de tweede editie en sindsdien vindt het Rotterdam Bluegrass Festival elk jaar plaats.

Een buitenmaats internationaal buurtfeest:

Elk jaar komen er steeds meer bezoekers en spelen er steeds bekendere bands, die van over de hele wereld speciaal naar het festival reizen om op te treden. Het festival is uitgegroeid van buurtfeest tot internationaal muziekevenement waar niet alleen buurtbewoners en Rotterdammers op af komen, maar muziekliefhebbers uit heel Nederland, Europa en daarbuiten. De laatste jaren trekt het festival jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers. Toch blijft het gevoel van een buurtfeest behouden en dat koesteren we ook. Waar je ook vandaan komt en wat je achtergrond ook is, je bent tijdens het festival even bewoner van het Oude Noorden en lid van de bluegrassfamilie. Ook de artiesten voelen zich tijdelijk een Rotterdamse local. Het Rotterdam Bluegrass Festival is dus eigenlijk een internationaal buurtfeest.

Veel meer dan muziek:

Naast muziek van wereldformaat worden ook alle andere zintuigen geprikkeld met activiteiten voor jong en oud. Het meest bekende is de Comics Corner, waar de crème de la crème van Nederlandse striptekenaars en kunstenaars hun werk laten zien. Tijdens diverse kinderworkshops kunnen kinderen (en hun ouders) zich creatief helemaal uitleven. Voor amateur- en (semi-)professionele musici zijn er muziekworkshops door gerenommeerde musici. Verder kun je op de Bluegrass Market lekker naar spullen struinen En staan er elk jaar speciale verrassingsacts op het programma. De eettentjes worden niet alleen geselecteerd op hun uitstraling, maar ook op kwaliteit, versheid en variëteit en bij de bar word je lekker snel bediend. Daarnaast zijn wij trots op onze toiletjuffrouw Janny, The Queen of Dixieland, die ervoor zorgt dat de toiletten misschien wel de schoonste festival-toiletten van de wereld zijn. Kortom: het Rotterdam Bluegrass Festival is een totaalervaring.

Spreading the love:

Het Oude Noorden wordt vaak gezien als een achterstandswijk; niet bepaald een plek waar je een festival zou organiseren, maar juist de bewoners hebben het festival omarmd en er mede een succes van gemaakt. Veel van de professionele medewerkers wonen ook in de buurt. Iedereen kent de festivaldirecteur gewoon als Guido en spreekt hem op straat aan. Het festival trekt daardoor ook veel mensen die nooit naar culturele activiteiten gaan. Ze kunnen komen, omdat het festival gratis is. Dat levert een unieke mix van mensen in het publiek op, die voor een groot deel bijdraagt aan de goede sfeer. Om de kennis en liefde voor bluegrassmuziek aan te wakkeren bij mensen die er niet bekend mee zijn, programmeert het festival elk jaar een cross-over met een andere muziekstijl. De fans van die muziekstijl komen naar het festival en maken kennis met bluegrassmuziek. De liefde voor bluegrass wordt ook overgebracht aan kinderen tijdens een scholenproject. In de aanloop naar het festival leren kinderen op een aantal basisscholen in de buurt ukelele spelen. Zij vormen een band, die het festival opent. Het uiteindelijke doel van het scholenproject is dat over 10 jaar een bluegrassband uit het Oude Noorden de wereld verovert met fantastische muziek.

 


Comments are closed.