RSS

CONCERTVERSLAG: Volle Bak in de Leidse QBUS voor Chuck en Jesse

DSC_0096

Chuck Prophet (+ Stephanie Finch) en Jesse Malin (+Derek Cruz) zorgden op 11 september voor een genoeglijk avondje in een volle zaal van de Leidse QBUS. Gedisciplineerd applaudiserend publiek en luisterend naar de twee stemmigheid in meervoud, in combinatie met akoestisch gitaarspel en gedreven of ingetogen toetsenwerk. Terug naar de basis.

De eerste drie kwartier van de avond werd gevuld met een overtuigende set van Jesse Malin, die eertijds werd gezien als de mogelijke opvolger van Bruce Springsteen of Paul Westerberg. Een nieuw album is er nog niet. Dus bracht de goed gehumeurde New Yorker, samen met gitarist/toetsenist Derek Cruz  op ontwapende wijze een gevarieerd overzicht van zijn werk, waaronder Hotel Columbia, Wendy, Turn Up The Mains en Burning The Bowery.  Repertoire met een intrigerende en een melodieuze twist.

DSC_011248

De samenzang met Derek stuwde zijn liedjes naar grote hoogten. Over zeggingskracht hoefden we ons geen zorgen te maken. Tussen de nummers vertelde Jesse over de kracht van het positief denken (PMA – positive mental attitude), zijn waardering voor het vinyl  en de negatieve effecten van sociale media. En dat het wel goed zat met deze oprechte persoonlijkheid bleek uit de enthousiaste reacties van het publiek.  Met die gedachten waren de aanwezigen in  afwachting voor wat er komen zou.

DSC_0316 (2)

 

Een oude bekende in de QBUS – Chuck Prophet, maar dit keer zonder The Mission Express . Een enorm contast met zijn show van vorig jaar in de Leidse zaal, toen je door zijn dansbare rockmuziek van je sokken werd geblazen. Tijdens de reguliere akoestische set van Chuck Prophet, die in goed gezelschap was van Stephanie Finch sloeg de heilige vonk vrij snel over.  Deze avond van Chuck en Stephanie bestond uit indrukwekkende, vertederende en breekbare momenten. De gitaarheld van de in 1993 ter ziele gegane rootsrockformatie Green on Red werd vanaf de opener Play That Song Again, afkomstig van het album Temple Beautiful, nog altijd op handen gedragen.

En kreeg het duo de zaal in extase tijdens de fraaie tweestemmigheid. Stephanie mat zich bij tijd en wijle de rol aan van het verlegen schoolmeisje. En regelmatig werden de galmregisters voor de zangpartijen en het instrumentarium flink opengetrokken. Even stond de Amerikaanse songsmid met zijn mond vol tanden toen hij aan het eind van de avond van een trouwe fan een bos rode rozen kreeg aangeboden. Stephanie Finch’ interpretatie van Different Drum, bekend van Linda Ronstadt, was een verstilde en waardige afsluiter van een bijzonder optreden.

DSC_0322 (2)

Tekst:  Johan Schoenmakers

Foto’s: Theo Koot

 


Your Comment