RSS

CONCERT VERSLAG: Allman Betts Band in de Amsterdamse Paradiso op 24 juli

Het was woensdag 24 juli exact vier jaar geleden sinds Gregg Allman zijn laatste concert in Nederland gaf. Gregg leeft inmiddels niet meer en de Allmann Brothers zijn definitief ontbonden. De zoon van Gregg Allman pakt sinds kort samen met zoon van Allman Brothers gitarist Dickey Betts het stokje weer op met de Allman Betts Band. En hoe kan Nederland beter geïntroduceerd worden dan exact na vier jaar pauze ook in Paradiso te spelen?Naast Devon Allman en Duane Betts bestaat de Allman Betts Band nog uit vijf andere muzikanten.

De uitgebreide band maakt dat de muziek als een huis staat. In alles klinkt de liefde voor de Allman Brothers door. De grote zaal van de Amsterdamse Paradiso wordt twee uur lang bevredigd met lange jams gevuld met swingende blues, soul en rock ’n roll. Alles in de beste traditie van de Allman Brothers. Met drie gitaristen staat er genoeg kracht op het podium om heerlijk te jammen. Niet alleen Allman en Betts maken indruk, ook slidegitarist Johnny Stachela speelt prachtig.

Het optreden is een mix van stijlen. Naast eigen werk van de laatste cd spelen de heren verschillende covers. Bassist Berry Duane Oakley stapt in de schijnwerpers voor een swingende Chicago blues met een schitterende interpretatie van John Lee Hookers Dimples, Devon Allman pakt een vroeg solo nummer uit zijn carrière om te laten horen dat hij een fantastisch gitarist is. Purple Rain (Prince) krijgt dan ook een swingend southern rock jasje met verschillende solo’s van de drie gitaristen.

Het door Matt Ross-Sprang (Charley Crockett, Lucero) geproduceerde en in de befaamde Muscle Shoals Studio opgenomen debuut van de Allman Betts Band is pas sinds kort verschenen. Deze nummers kennen nog weinig bekendheid, maar desondanks krijgt de southern rock een warme ontvangst. Mede dankzij de sterke instrumentale onderbouwing. In combinatie met een stevige voorraad aan nummers van anderen, die het oudere publiek ongetwijfeld als muziek in de oren klinkt, tekent de band voor een fantastische avond.

De Allman Betts Band is klaar om de southern rock over te nemen. Hier staat een fantastische band die de sterren van de hemel speelt. Nummers van meer dan tien minuten zijn geen uitzondering. Fantastische gitaarsolo’s vullen elkaar aan, maar de stemwisseling tussen Devon en Duane maakt dat er voldoende contrasten zijn. Devon en Duane hebben dezelfde chemie die er heerste tussen oom Duane Allman en Dickey Betts. Bovendien grijpt Devon Allman regelmatig naar de akoestische gitaar voor de broodnodige rustmomenten en ook dan schuwt hij niet om liedjes klein te houden. In de toegift klinkt nog een fantastische Midnight Rider, die het nummer weer hernieuwe energie geeft. Gregg Allman zou ongetwijfeld trots kijken naar deze erfenis.

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Your Comment