RSS

Sebadoh – Act Surprised

Act Surprised [Explicit]

De fans uit onze contreien van de Amerikaanse indierock formatie Sebadoh kunnen weer in hun nopjes zijn. Want van de band rondom Lou Barlow (Dinosaur JR), Jason Loewenstein en drummer Bob D’Amico, die mede-oprichter Eric Gaffney vanaf de hernieuwde start in 2013 vervangt, verscheen enkele maanden geleden een nieuw album. Bovendien komt het drietal voor optredens naar Groningen (24-09), Nijmegen (25-09) en Rotterdam (26-09).

“Act Surprised” is het negende album van een band die in de jaren tachtig door de pers werd omschreven als de pioniers van de lo-fi stroming. Een zijstroompje van een grote muzikale river, zoals Barlow het genre tien jaar geleden noemde in een interview met Kindamuziks Ronald Besemer. Geniale waanzin van het onzuiverste water. Voorop stond creatieve speelsheid, onsamenhangende chaos, gruizig en onvoorspelbaar. Lekker krakkemikkig, opgenomen op een aftandse cassetterecorder.

Na “The Sebadoh” uit 1999 ging Barlow zich concentreren op andere groepsprojecten, Loewenstein op zijn solowerk. De smoelen van de trouwe aanhang vielen dan ook van verbazing open, toen het trio na veertien jaar met het album “Defend Yourself” weer eens iets van zich liet horen. Een album waarmee ook gelijk het indertijd via de pers verkregen lo-fi stempel werd verworpen. Een nostalgisch en prettig weerzien – minder rafelig, maar met een handvol degelijke gitaar indierockers. En daar is niets mis mee. De dramatiek van Barlows en Loewensteins scheidingsperikelen waren duidelijk in de sound van Sebadoh verweven.

En nu zes jaar en diverse solo-projecten verder keert het Amerikaanse trio terug met een nieuw album, dat tot stand kwam in en om Northampton, Massachusetts. Dezelfde plek als waar het 31 jaar geleden allemaal begon voor Sebadoh. Voor de productie van “Act Surprised” is de hulp ingeroepen van Justin Pizzoferrato –  de engineer achter vele Dinosaur Jr. albums wat resulteert in een uitgebalanceerde herrie en een herkenbaar geluid.

Waar Loewensteins composities een gejaagde en agressieve lading hebben met een garagegrunge karakter klinken Barlows liedjes meer klagerig. Volgestopt met melodische structuren, die direct in je hoofd nestelen. En dat is op zich een prestatie. “Act Surprised” is evenwichtig, puntig, dynamisch, rauw, maar conventioneler dan het vroege werk van de band.

24-09: Groningen, Vera
25-09: Nijmegen, Doornroosje
26-09: Rotterdam, Rotown

www.sebadoh.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

\


Your Comment