RSS

Nooit Van Gehoord, In De Vergetelheid Geraakt Of In De Herinnering Bewaard Gebleven (1): Arbre

Afbeeldingsresultaat voor arbre band pictures

Bij velen van jullie zal het horen van de naam Arbre niet het ‘o ja waar is deze band gebleven’ effect opleveren.  Niet vergeten, maar meer van – nooit van gehoord. Hoe je het wend of keert, het zes-koppige Arbre maakte mid-jaren zeventig americana, lang aleer deze term voor een muziekstijl die is afgeleid van authentieke country, blues folk werd gebruikt.

De spil van de formatie uit New Castle werd gevormd door de broertjes Phil, Peter en Paul Caffrey, aangevuld met Roger Askew (gitaar, toetsen), Tony Davison (basgitaar) en drummer Bill Bissett. In de muziekpers werd Arbre al snel gebombardeerd tot de “Britse Eagles”. Het zestal serveerde het overbekende Californische geluid met de gespierde vocale Engelse mentaliteit van het Caffrey trio. Prima melodieuze songs met fijne harmonieën, die stonden als een huis. Phil, Peter en Paul waren productieve liedschrijvers, waarbij de overige bandleden tevens hun steentje bijdroegen.

Als student had Rick Bayles, de oorspronkelijke schrijver van dit stuk, dat werd gepubliceerd op de website van Americana-uk, in de hoogtijdagen van Arbre, de mazzel rond te hangen in New Castle. Hij zag ze dan ook vaak optreden en ging al snel overstag. Op het podium maakte de band een ontzaglijke indruk onder de aanwezigen. Strak en geïnspireerd musicerend. Niemand was verrast toen de band een platencontract tekende.

Opgepikt door DJM Records werd aan het eind van 1976 het debuutalbum “Time And Again” uitgebracht. Precies in de periode dat de punkrock losbarstte en bands als The Sex Pistols en The Damned furore maakten.  De band werd ongewild slachtoffer van de verschuiving van het muzikale tijdsbeeld, waardoor zowel de eersteling als de twee jaar later verschenen naamloze opvolger niet werden opgepikt. Zonder commercieel succes was  de kortstondige carrière  van Arbre in een vloek en een zucht voorbij. ´Wrong time, Wrong place´.  Luisterend naar deze opnames zou de Britse formatie anno 2020 zeker een plekje op de americana markt veroverd hebben. Het is de moeite waard om hun albums op te zoeken (hoewel platenbeurzen waarschijnlijk je beste optie zijn) om een van de eerste Britse americana-bands te horen die hun tijd ver vooruit was.

 

Vertaling: Johan Schoenmakers

 

 

 

 

 

 


Comments are closed.