RSS

Eamonn McCormack – Storyteller

Storyteller
Ooit, in een grijs verleden werkte de Ierse gitarist Eamonn McCormack samen met gitaarhelden onder wie Rory Gallagher, Pat Travers,  Johnny Winter, Walter Trout en George Thorogood.   Het maakt dan ook gelijk duidelijk dat je “Storyteller” moet plaatsen in een tijd dat Rory Gallagher, Thin Lizzy en ZZ-Top  op de top van hun kunnen waren.

Ik krijg dan ook telkens een grijns op mijn bakkes als ik McCormacks uitstekende gitaarbeheersing hoor. Waar ik mij soms stoor aan de huidige gitaarlichting, die in de opnamestudio zich duidelijk geremd voelen in hun creatieve proces gaat de 57 jarige muzikant zowel op zijn akoestische- als op de elektrische gitaar heerlijk los.

Een doorgewinterde muzikant met een behoorlijke staat van dienst en zeker geen onbekende in het bluesrock wereldje. Want als je zijn drie platen meerekent die tussen 1996 en 2002 onder het pseudoniem Samuel Eddy zijn verschenen is het album  “Storyteller” inmiddels zijn zevende.

Een album met elf eigen nummers dat hij opdraagt aan zowel zijn hondstrouwe aanhang als een nieuwe boost aan fans. Verhalen die absoluut niet vermeden of genegeerd mogen worden spelen een grote rol op zijn nieuwe plaat zoals de opener The Great Famine, waarop kerkklokken het nummer inluiden.

Een dramatisch verhaal over de vijf jaar durende grote hongersnood in Ierland halfweg de 19e eeuw. Terwijl zijn gitaar jammert van de tragiek vraagt McCormack zich vertwijfeld af waarom bijna anderhalf miljoen mensen door de voedselschaarste moesten sterven. Een hartverscheurend nummer. De bezieling is alom aanwezig op de “Storyteller”.

www.eamonnmccormack.net

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.