RSS

Land Of Kush – Sand Enigma

Achter het ambitieuze project Land Of Kush gaat onder leiding van de gerenommeerde componist, gitarist en zeer geoefende muzikant op de Arabische luit Sam Shalabi een twintig koppig collectief schuil. Vernoemd naar een koninkrijk dat bestond van ongeveer 785 voor tot 350 na Christus  op de grens van waar nu Egypte en Soedan ligt.

Gecentreerd rond vooruitstrevende Egyptische en Canadese muzikanten blinkt het grote ensemble uit in extremen, waar je stalen zenuwen voor nodig heb. Een wervelwind aan jazz-improvisatie, avant-garde klanken en klassieke Arabische muziek.  Een massieve muur aan stuurloze muziek, die het midden houdt tussen kakofonie en eufonie. Je vind het geweldig of helemaal niets.

Een duizelingwekkend en desoriënterend meesterwerk met cello, saxofoons, piano, gitaar, klarinet, fluit, harp, santura, en synthesizers, evenals meerdere vocalisten en percussionisten. De intensiteit is gigantisch en weet te biologeren. Een hypermoderne fusie met krijsende vocale uitbarstingen tussen experimentele jazz en traditionele muziekvormen. Het draagt allemaal bij aan de totale vervreemding, die “Sand Enigma” teweeg brengt. Laat het nogmaals duidelijk zijn: het word je niet makkelijk gemaakt. Ontspannen luisteren is er niet bij en in onderschatting ligt de ondergang.

www.cstrecords.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Comments are closed.