RSS

Sneaks – Happy Birthday

Happy Birthday

Het leuke van muziek opgestuurd krijgen is dat je soms volslagen verrassingen op de mat treft, die je anders niet zo snel zou hebben ontdekt. Zo ontving ik onlangs het album “Happy Birthday” van Sneaks. Sinds 2014 is dat de muzikale uitlaatklep van de Amerikaanse Eva Moolchan.  Met weinig meer dan een basgitaar, drummachine en praatgezongen monotone vocalen koppelde zij op de albums “Gymnastics” (2016) en “It’s A Myth”(2017)  minimalistische muziek aan een speelse en grimmige benadering van hiphop, funk en post-punk.

Voor haar kan een herhaalde zin een routekaart zijn. Een middel om daar te komen waar ze heen wil. Indertijd beschreef ze de rol van haar teksten in zekere zin als een mantra. Nummers die soms bestaan uit een zin, die eindeloos wordt herhaald. Als hulpmiddel bij de concentratie kan volgens Eva een mantra transformatie bieden.  Daaraan ligt ook de korte tijdsduur van haar nummers ten grondslag, die gemiddeld tussen de een en twee minuten duren.

Het is op het vorig jaar verschenen derde album “Highway Hypnosis” dat Moolchan veelvuldig gebruik maakt van synthesizers en experimenteerde met dansbare avantgarde pop. Samen met de legendarische producer Jacknife Lee (Robbie Williams, The Cars, Snow Patrol, Pink, The Killers) borduurt Sneaks op het nieuwe `Happy Birthday` daar enigszins op voort, al is het wel haar meest gangbare album geworden. Een verschil is het gebruik van effecten, echo’s en galm, die het nieuwe album een nachtelijke sfeer meegeven. Sprankelend vol bizarre muzikale ideëen.

www.sneaksband.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 


Your Comment