RSS

Dan Penn – Living On Mercy

Living On Mercy

Wanneer je inmiddels 78 jaar bent en al een heel muzikaal, grotendeels compositorisch en productioneel leven achter de rug hebt is het een prestatie te noemen dat je een volledig nieuw album op je conto mag bijschrijven. De Amerikaanse liedjesschrijver, zanger, muzikant en producer Dan Penn presteert dat.

Een korte biografie van de man, die feitelijk geen introductie meer nodig heeft. In dienst van de Muscle Shoals studio´s was hij als gerespecteerde componist, veelal in samenwerkingsverband verantwoordelijk voor zuidelijke r & b nummers als I´m Your Puppet, Cry Like A Baby, Out Of The Left Field en Do Right, Woman. De bekroning op zijn werk was dat James & Bobby Purify,  Percy Sledge, Aretha Franklin, Solomon Burke en The Box Tops hiervan miljoenen platen wisten te verkopen.

Het is een verrassing te noemen, dat Penn na zesentwintig jaar met nieuw solowerk op de proppen komt.  Het is echter geen verrassing dat “Living On Mercy” best geweldig is. Door de veeltijds melancholieke sfeer misschien wel de ideale soundtrack voor een romantisch avondje. Opgenomen in Memphis en Nashville en bijgestaan door een aantal bekwame muzikanten onder wie Milton Sledge (drums), Michael Rhodes (basgitaar), Will McFarlane (gitaar) en Clayton Ivey (keyboards).

Uit de openingsmaten van het titelnummer blijkt, dat Penn nog altijd liedjes schrijft en vertolkt, die tot in het hart doordringen. De juiste noten voor smaakvolle feel good muziek. Net of de tijd even stilstaat. Soms geaccentueerd door allerlei blazers en een kitscherig dameskoortje. Dan weer gelardeerd met klaaglijke elementen van een strijkerssectie, die klinkt als een smaakvol en smeuïg, zelfgebakken roomboter koekje. Met smachtende tranentrekkers, een soulvolle groove en enkele swingende, funky momenten is “Living On Mercy” een album in de categorie: aaibare muziek.

www.danpenn.com

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment