RSS

Blue Crime – I´m Afraid We Became One

Hoewel het debuutalbum van de Amsterdamse formatie Blue Crime aanvankelijk op 3 april zou worden uitgebracht, werd de verschijningsdatum en de daaraan gekoppelde tournee door de coronacrisis met vijf maanden uitgesteld. De release wordt op 16 september gevierd met een (coronaproof) optreden in de grote zaal van de Amsterdamse Paradiso. Dat er popcritici zijn die hun staart achterna rennen om geschikte referenties te zoeken waardoor een band zich heeft laten inspireren, zit in het geval van dit vaderlandse gezelschap niemand op te wachten.

Muziek moet je voelen, en voor zich laten spreken, daar moet je niet over lullen. Toch? Ik weet het, ik doe nu hetzelfde maar dat komt om jullie te stimuleren naar de volwaardige eersteling “I’m Afraid We Became One” van Blue Crime te luisteren. Wars van hokjesgeesten presenteert de band zichzelf als makers van moonpop.  Een verzonnen woord maar genoeg om het zo vaag mogelijk te houden. Dat je niet denkt van….o ja…is dat zo’n band.

Even overgaan naar het saaiste onderdeel van dit stuk: de belangrijkste wapenfeiten van Blue Crime. Ze maakten vijf jaar terug in een bijna geheel andere samenstelling indruk met hun deelname aan de Popronde. Een jaarlijks terugkerend rondreizend muziekfestival voor aanstormende talenten. Het viertal toerde vervolgens in landen als Slowakije, Tjechië, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Sinds het uitbrengen van hun debuut ep “Tyr” in 2015 op het eigen label Meduse MagiQ heeft Blue Crime gaandeweg bewezen een veelbelovend en eigenzinnig bandje van hun tijd te zijn. En nu, ruim vijf jaar later zijn ze terug en hoe. Bij de zoveelste luisterbeurt van “I’m Afraid We Became One” moet ik terugdenken aan de documentaire van het Kralingen Festival uit 1970, die ik onlangs weer eens heb teruggekeken. Een geestverruimende ervaring. ´Muziek is sowieso op zich al een geestverruimend middel. Als je er echt in zit, kun je er gewoon op trippen´, vertelt zangeres en gitariste Alexandria Duvekot jaren terug aan het weblog Vice.

De typerende nonchalance en het grillige karakter van “Tyr” is op “I’m Afraid We Became One” gebleven. Overladen met een onvoorspelbare twist, de nodige tempowisselingen en een stortvloed aan gitaarerupsies. Het is er allemaal. In combinatie met Duvekots zangpartijen die in vergelijking met “Tyr” meer naar achteren zijn gemixt, ondersteund door bakken galm levert het geheel een waanzinnig, sinister sfeertje op. Ook de productie van Roy van Rosendaal verdient zeker een pluim, die samen met de band nog maar eens laat horen hoe spannend een studioplaat klinkt.

Wo. 16 september – Paradiso, Amsterdam
Vrij. 18 september – Ekko ACU, Utrecht met Flowers
Za. 19 september – De Pul, Uden

www.bluecrime.net

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Your Comment