RSS

Washed Out – Purple Noon

Purple Noon

Wat doe je als tijdens het recenseren de woorden niet vlot uit je vingers komen. Je vastloopt en voor een leeg scherm blijft zitten? In de twaalf jaar als schrijver van stukjes van cd-s heb ik daar wel ervaringen mee opgedaan. Soms liet ik mij meeslepen en stond ik weken droog. Als je weer zo’n gevoel krijg, dat zoek je door je stapel aan cd’s eentje waarover gemakkelijk over is te schrijven. Het liefst met van die hapklare brok muziek, die veertig minuten op hetzelfde niveau voortkabbelt. Tja, dan is de keuze al snel gevallen voor het nieuwe album van Ernest Greene’s project Washed Out.

 

(De muziek op bovenstaande begint bij 1.07)

Sinds 2009 is dit zijn vierde album. Mocht je van Washed Out nog niets in je platenkast hebben staan en je bent een liefhebber van muziek met een romantisch karakter, dan zou ik je zeker aanraden geen moment te wachten om “Purple Noon” aan te schaffen. Maar alleen als je nog niets van Greene’s project in je bezit heb, want op zijn nieuwe plaat concentreert hij op meer van hetzelfde van zijn eerder verschenen platen.

Want Greene kan je koning van de chillwave noemen. “Purple Noon” is dan ook een plaat vol powerballades in het genre Tears For Fears en Duran Duran. Vol spijt en verlangen terwijl hij terugdenkt aan zijn vorige relatie, die voor zijn ogen ineenstortte. Net of je op het strand een zandkasteel bouwt. Net als je klaar bent met een gracht wint het tij en verdwijnt het zandkasteel voor je ogen. Je vraagt je af of je meer had kunnen doen. Dat is ook het hoofdthema van deze plaat. Je zou hem zo een knuffel willen geven, maar ja…die verdomde anderhalve meter maatregel.

Met de opener Too Late zet hij de toon en vraagt hij zich af terwijl de zon opkomt: ‘” Is het vanavond te laat om verliefd te worden?”  Hij illustreert zijn vaardigheden voor het schrijven van zoete melodieën op basis van weelderigheid, electronica en wondermooie harmonieën. En door zijn gepassioneerde vocalen hoor je zijn kwetsbaarheid. Er is maar een probleem, en dat is het gebrek aan variatie. Maar verder is Purple Noon een aangename luisterervaring, dat vertrouwd aandoet. Het is een dromerige synth-pop plaat met ongecompliceerde muziek vol nostalgie.

www.washedout.net

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment