RSS

Katie Von Schleicher – Consummation

Consummation

De Amerikaanse Katie von Schleicher valt te plaatsen in de categorie: ‘als je geen zangeres wordt dan verdien je gevangenisstraf’. Want wat is zij gezegend met een goddelijk stemgeluid, dat je in een adem noemt met zeg maar Kate Bush of Feist. Als je daarnaast ook nog goede nummers weet te componeren, dan kan er weinig nog mis gaan.

Na het lo-fi indie karakter op haar voorgaande platen “Bleaksploitation (2015) en “Shitty Hits (2017) is de uitbreiding van het muzikaal palet op “Consummation” een sterke zet. Die orkestrale toevoeging – de grootsere klank – is nodig om haar achterliggende emoties en pijn, uit te drukken. Het album graaft diep in je hersenen door een overvloed aan verschillende thema’s en toespelingen. Bij een gemiddelde eerste luisterbeurt kunnen de referenties en ideeën onopgemerkt blijven. Bij een tweede, derde of zelfs veertigste luisterbeurt (zoals bij ondergetekende het geval was) zal je telkens nieuwe elementen ontdekken.

Een album vol angst, verdriet en machtsmisbruik, waar controle en wanhoop de nummers met elkaar verbinden met als voornaamste inspiratiebron  een scène uit de baanbrekende filmklassieker ‘Vertigo’. De vrouwelijke hoofdpersoon wordt door haar mannelijke tegenspeler verzocht zich om te kleden. Op zich onschuldig, maar het raakte bij de Amerikaanse zangeres een gevoelige snaar. Vanuit een ander gezichtsveld ziet ze in de film het huiselijk geweld, de manipulatie, het stalken en de achtervolging. Toen besefte ze, dat dit de basis van haar nieuwe album zou gaan worden.

Het openingsnummer You Remind Me zet de toon voor de hele plaat. One hand and my teeth on the cage, we were wrong in this together, zingt Von Schleicher met trillende strot tussen van fuzz doordrenkte, onheilspellende gitaarklanken en voortstuwende drumcomputer beats. De tijd om te vluchten dringt en in plaats daarvan bezwijkt ze en herhaalt ze het misbruik: ‘And now I can’t conceal my rage, You remind me,  You remind me, You remind me’. Een verwoestende bekentenis en een overheersend thema op “Consummation”.

https://www.k-v-s.net/

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 


Your Comment