RSS

Bongeziwe mabandla – iimini

Bongeziwe Mabandla - IiMini

Ik ben niet zo thuis in de Zuid-Afrikaanse muziekscene. Wat mij betreft een grove misser. Zeker na mijn kennismaking met de in Johannesburg gevestigde Bongeziwe mabandla en zijn nieuwe album “imini”. Zijn muziek is namelijk van bijzonder grote klasse. En met name Mabandla’s fraai en sensueel stemgeluid is een genot om naar te luisteren. Om kippenvel van te krijgen.

In acht jaar tijd heeft Bongeziwe Mabandla gestaag een carrière opgebouwd waarin hij nu zijn plaats inneemt als de geest van Afrikaanse soul. En ook al zal voor de gemiddelde luisteraar de taal, waarin hij zich uitdrukt, een barrière vormen, de door Mabandla getoonde emoties zijn universeel.

Een schitterende combinatie van Xhosa-teksten (spreekt uit als ‘isiXhosa‘) en traditionele muziek met Westerse elementen. Het is echt wonderschoon wat hij hier laat horen. Muziek die met een knipoog is geïnspireerd op de muziek van Tracy Chapman, Simphiwe Dana en Jabu Khanyile, die soms ook herinneringen oproept aan het werk van Michael Kiwanuka en Geoffrey Gurrumul, Een wereldplaat die diep onder de huid weet te kruipen.

Iimini is zijn derde in successie voor Sony Music. Een plaat waarmee hij  niet alleen in eigen land succesvol is, maar ook in onder meer Frankrijk, Zwitserland en ons land. Twaalf nummers die elk een eigen verhaal vertellen. Gecentreerd rond het thema liefde, vertelt Iimini het verhaal van een relatie. Vanaf het hartstochtelijke begin tot het hartverscheurende einde.  Daarom hoor je aan het begin een deur openen en aan het eind weer sluiten.

Hoe mooi een relatie begint en hoe je je met iemand verbonden voelt, maar ook de moeilijkheden die ermee gepaard gaan. Een muzikaal verhaal om als geheel naar te luisteren. Van begin tot het eind.  Liefde is een mist die brandt bij het eerste daglicht van de werkelijkheid, ”zei Bukowski op een ongebruikelijk moment van helderheid. Om echt lief te hebben moet je eerst van jezelf houden.

Met de video voor het nummer ‘Jikeleza’ wordt de aandacht gevestigd op het personage waar hij naar toe rent, niet waar hij voor wegrent. Met inbegrip van Mabandla’s krakende voeten op een onverharde weg, vogelgetjilp en de visuele eenvoud, bevat de video elementen van een waarheidsgetrouwe weergave van de werkelijkheid om de universele boodschap van het lied te versterken. Om dit te bereiken, gebruikte de producer van het album – Tiago Correia-Paulo -, de plaatselijk gemaakte geluidsopnames met de originele mix van het nummer. De video versterkt de kracht van liefde van iemand die uit een moeilijke situatie komt en koste wat het kost naar de liefde rent.

Hij werd niet alleen geïnspireerd door zijn eigen liefdesleven, maar ook door de Amerikaanse soapserie “Days of our life”, die hij in zijn tienerjaren regelmatig bekeek en waaruit hij zijn eerste ideeën over de liefde putte. Het album begint met het nummer Mini esadibana ngayo (The first day we meet”) en eindigt met Ndiyakuthanda (I Love You) (04/12/19)”, waarin Mabandla terugkijkt op zijn verbroken relatie en zegt dat hij altijd van deze persoon zal houden. De data die hij tussen haakjes plaatste achter de liedtitels komen overeen met de feitelijke gebeurtenissen van die dag. Zo realistisch als het maar kan. Alsof je door een dagboek bladert.

www.blackmajor.co.za/artist/bongeziwe-mabandla

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Thom van Hoek #
    1

    Prachtig album inderdaad!Your Comment