RSS

Aidan Knight – Aidan Knight

Aidan Knight

Van de 33-jarige uit het Canadese Vancouver Island afkomstige Aidan Knight zijn er inmiddels drie veelgeprezen albums verschenen ( Versicolour, Small Reveal en Each Other ). Een bewonderenswaardig, vaardige verhalenverteller en een enigzins, dromerig klinkende singer-songwriter met een licht experimentele inslag zoals Elliot Smith, Joshua Tillman en Nick Drake. Luister maar eens naar het met strijkers gelardeerde St. Kierans of het duidelijk op Neil Youngs Old Man geïnspireerde Houston TX (inclusief de alternatieve openingszin ‘young man, take a look at my life) van zijn onlangs uitgebrachte nieuwe werk.

Zijn nieuwe muziek verdient brede erkenning, maar toen kwam corona, waardoor zijn tourschema veranderde in quarantaine.  De gedwongen pauze leverde tegelijkertijd dankbaarheid op voor rust en veel tijd om met zijn vrouw van zijn pasgeboren zoon te genieten. ‘Ik vind het jammer dat ik niet kan toeren en deze nummers live voor de mensen kan brengen, maar tegelijkertijd pakt het voor mij echt goed uit’. 

Veel van het recente materiaal heeft hij in zijn thuisstudio in Victoria opgenomen en geproduceerd, terwijl hij meer dan acht instrumenten bespeelde, waaronder bas, piano en gitaar. Hoewel op de hoes diverse opnamestudio’s worden genoemd over een periode van vier jaar vormde zijn voormalige appartement met twee slaapkamers het belangrijkste decor van “Aidan Knight”.

Het persoonlijke leven van Knight speelt een centrale rol op zijn nieuwe en naamloze plaat na periodes van alcohol verslaving, depressies en de plotselinge paniekaanval tijdens het Rotterdamse optreden in 2016. Op zijn nieuwe werk verkent hij grenzen. De huiselijke gelukkigheid tot een niet aflatende eenzaamheid, tussen dood en zelfverbetering, de liefde en de pracht van de natuur.

Fases uit zijn leven die hij in twaalf nummers veelal op mooi gedragen wijze brengt. Zijn emoties worden blootgelegd zonder een schild om zich achter te verbergen, waardoor de luisteraar zijn eigen gevoelens kan herkennen. Dit hangt allemaal samen met het afsluitende These Days. Een hartverscheurende ballade met alleen een piano en stem.

If my lord won’t take me
For a feature role
Maybe he’ll see fit to
Make me whole
My god it’ll work out
One of these days

www.aidanknight.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 


Comments are closed.