RSS

Khruangbin – Mordechai

Mordechai

We leven zachtjes gezegd in verontrustende tijden. Niet alleen door de drastische opwarming van de aarde, maar ook door het coronavirus die de wereld nog altijd in zijn greep houdt. Het zijn tijden waarin je misschien meer dan ooit troost en rust zoekt in muziek. Zoals je zou kunnen afleiden uit hun naam – die wordt uitgesproken als ‘krungbin’ en ‘vliegtuig’ betekent in het Thais – richt het in Houston gevestigde trio Khruangbin zich niet opzettelijk op de popmuziek.

Wie goed luistert naar hun muziek hoort in het geluid van de ritmesectie de nodige groovy hiphop. En ondanks de ogenschijnlijk uitdagende Midden-Oosterse en mediterrane elementen is Khruangbins muziek vrij melodieus van opzet. Thaise funk, Spaanse teksten of Indiase filmmuziek (de band coverde ‘ Khuda Bhi Aasman Se ‘ uit de film Dharti uit 1970 ) – bestaat er ooit zoiets als een onwaarschijnlijke invloed voor Khruangbin?

Na twee albums vol exotische en veelal instrumentale nummers met bedwelmende funk klinkt “Mordechai” intens ontspannend, heerlijk verslavend en ultrazacht. Wat het nieuwe wapenfeit anders maakt zijn de teksten bij de melodieën. Woorden, die voor een geheel nieuwe dimensie zorgen. ‘Ik denk nog steeds dat je geen woorden nodig hebt’, vertelde bassiste Laura Lee onlangs in een interview. ‘ Soms kan je naar een nummer luisteren en beseffen dat je iets mist’. 

De albumtitel refereert naar de naam van een vriend, die vorig jaar een luisterend oor was voor de bassiste. Hij nam haar mee op een trektocht met zijn familie naar een waterval. ‘Die dag heeft mij geïnspireerd om de woorden te schrijven. die op het album staan. Een eerbetoon aan degene, die een medemens in nood helpt. Die trektocht is overigens ook het thema van het hoesontwerp’.

https://www.khruangbin.com/

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.