RSS

Black Stone Cherry – The Human Condition (2020)

The Human Condition

Het begin van een nieuw jaar vormt voor ons even tijd om de cd-kast op te ruimen en sorry te zeggen tegen de releases, die vorig jaar zijn uitgebracht waarvoor onze website geen tijd vond om iets over te zeggen. Aan de goede kant, al is het krap aan, zit het zevende album van het uit Kentucky afkomstige Black Stone Cherry. In eigen land inmiddels een grote naam, maar ook in Europa wordt het viertal veelal onthaald op lovende kritieken. Het is zeldzaam dat een band sinds de oprichting in 2001 nog intact is met originele leden. Maar ze beschouwen zichzelf dan ook als broers tot in de kern. De beste maatjes sinds de lagere school.

Muzikaal gezien zorgen drummer John Fred Young, zanger/gitarist Chris Robertson, gitarist Ben Wells en bassist John Lawhon twee decennia lang voor een bombastische geluidsmuur op de grens van blues georienteerde rock and roll, grunge en southern rock. Ook op het nieuwe album The Human Condition is de vertrouwde, krachtpatserij, de pure intensiteit en zuidelijke rootsmuziek van de band aanwezig, dat door de vier bandleden werd geproduceerd en opgenomen in de studio van de bassist. Een album,dat net op tijd was afgerond voordat de wereld op slot ging, bevat teksten met een griezelig vooruitziende blik, zoals het vier jaar geleden geschreven openingsnummer Ringin In My Head.

People, people, your attention, please
I need to tell all y’all about a new disease
It’s crept right up from beneath our nose
And what happens next, we already know

De vier stoer in de camera kijkende mannen op de hoesfoto hebben het helemaal begrepen. Als je in Amerika veel platen wilt verkopen in dit genre, zorg dan vooral dat je een gruwelijk voorspelbare mix creëert van de juiste, bekend klinkende gitaarriffs, de goede vierkwartsmaten die op zijn van-dik-hout-zaagt-men-plankens gedrumd worden, en een rauwe rockstem daar overheen. Afgewisseld met af en toe een lekkere rockballad (If My Heart Had Wings) en een dynamische interpretatie van Elo´s Don´t Bring Me Down. Een nummer dat bij velen vers in de herinnering staat natuurlijk.

www.blackstonecherry.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment