RSS

Jeff Tweedy – Love Is The King (2020/2021)

Love Is The King

Wilco zanger en voorman Jeff Tweedy is het afgelopen jaar lekker bezig geweest. In oktober verscheen zowel zijn nieuwe boek ‘How To Write A Song’ als de digitale formaat van zijn vierde solo-album “Love Is The King”, dat op 15 januari eindelijk fysiek verkrijgbaar is.

Waar het boek een praktische gids is voor het maken van muziek geeft het album op prachtige wijze het resultaat weer. Hiermee voegt hij een solide plaat toe aan zijn solo-oeuvre. In een periode dat bijna uitsluitend gekenmerkt wordt door angst, haat en ongekende politieke verdeeldheid klinkt zijn albumtitel misschien erg optimistisch, maar biedt zeker een hartverwarmend lichtpuntje als steun in de rug. In goede en slechte tijden is het de liefde die ons erdoorheen sleept.

In het licht van een wereldwijde pandemie vond Tweedy afgelopen voorjaar troost in The Loft. Wilco’s opnamestudio in Chicago. Met zijn zoons, Spencer en Sammy, aan zijn zijde, schreef en nam hij iedere dag een nummer op totdat ze een volledig album hadden.  Wat bedoeld was als een daad van troost en respijt, is een half jaar later een tijdloze en intieme plaat geworden met een zachte indiefolk esthethiek en schaarse arrangementen. Adembenemend als een warme omhelzing.

Tweedy steunt op de twee constanten in zijn leven, muziek en zijn gezin, om hoop te vinden in een jaar waarin zoiets te vaak afwezig is geweest. Een liefdesverklaring voor het leven. “Een lampje dat blijft branden in een lege kamer is hoe liefde kan zijn”, zingt Tweedy op Save It For Me tegen innemend akoestisch gitaar spel. Het middelpunt van het album vormt het nummer Even I Can See, waarop hij ons vertelt wat zijn vrouw voor hem betekent. Een pijnlijk mooi liefdeslied met een voortreffelijk gitaarpatroon.

Dit is ideale muziek voor op de achtergrond als je in je tuin of op je balkon zit en naar de vogels kijkt, omdat je gewoon geen zin hebt om veel te doen. Het tempo is grotendeels laag gehouden, waardoor de luisteraar een gevoel van rust en ruimte krijgt om te ademen.

 www.wilcoworld.net

(Johan Schoenmakers)


Your Comment