RSS

Dawn Landes – Row (2020)

ROW

Januari 2021, misschien wel een uitstekend moment om aandacht te besteden aan het nieuwe album Row van de zangeres Dawn Landes. Het album valt namelijk ook in de categorie vergeet-me-nietje. Na een ep vol covers van Bruce Springsteen, Tom Petty, Dolly Parton en Roxy Music, een Franstalige mini-album en een recht-toe-recht-aan country album brengt Landes wederom een moeilijk verkoopbaar album op de markt. Het slachtoffer van Covid-19.

Row is een conceptalbum over Tori Murden McClure. De eerste Amerikaanse vrouw, die 22 jaar geleden na een mislukte poging met succes met een zeven meter lange zelfgebouwde roeiboot de Atlantische Oceaan overstak. Gebaseerd op haar bestverkochte memoires, “A Pearl in the Storm” is het script geschreven door toneelschrijver Daniel Goldstein. De musical die zeven jaar in de maak was, zou in de zomer 2020 in premiere zijn gegaan op het Williamstown Theatre Festival in Massachusetts. Deze werd door de pandemie vooralsnog uitgesteld.

Op het album dat in oktober via de muziekstreamingplatforms beschikbaar is gekomen en tussen de wal en het schip is gevallen, voelt Landes zich geruggesteund door medevocalisten onder wie Wil Oldham, Ben Solee, Rachel Grimes en Tyrone Cotton. Want de voor de musical geschreven achttien nieuwe liedjes hebben het spel nodig om alles samen te brengen. Zonder het podium, de kostuums en de ontwerpers vertelt de muziek nog steeds het verhaal van Louisville’s grootste avonturiers als Tori Murden McClure en Amelia Earhart.

In haar liedjes speelt Landes de rol van McClure, die zingt over de uiterst gevaarlijke reis, de verschillende fysieke en filosofische emoties die ze onderweg tegenkomt, over het verleden (haar broer wordt gepest, haar doctoraat aan Harvard), en de toekomst (haar echtgenoot voorstellen per satelliettelefoon midden op de oceaan). Kijkend naar de video’s die Murden McClure eind jaren ’90 van zichzelf in haar boot opnam terwijl de golven om haar heen razen, is het duidelijk dat de storm de eerste keer niet alleen haar reis verkort, maar ook bijna ook haar leven.

www.dawnlandes.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment