RSS

Muck And The Mires – Greetings From Muckingham Palace (2020)

Greetings From Muckingham Palace

Op de valreep van 2020 werden wij getrakteerd op nieuw werk van Muck And The Mires. Opgericht in 2001 heeft het Amerikaanse viertal inmiddels met hun energieke explosie van razendsnelle post-punk en gruizige garage-rock and roll een wereldwijde aanhang opgebouwd.

Destijds door de rocklegende en Runaway producer Kim Fowley omschreven als een combinatie van The Beatles uit de mid jaren zestig en The Ramones tijdens hun creatieve hoogtepunt in 1977. En als kers op de taart heeft Muck and The Mires het podium gedeeld met een aantal van hun helden, onder wie MC5, The New York Dolls, Ray Davies (The Kinks), The Flamin ‘Groovies en The Stooges.

De band – die bestaat uit Muck, Jessie Best, John Quincy Mire en Pedro Mile – wordt al lang geprezen als een van de beste garagerockgroepen van het land en kreeg bovendien de verdiende erkenning van E Street Band-lid en garagerockliefhebber Steven Van Zandt. De rammelende rock-‘n-roll-stijl van de band is een terugkeer naar de proto punkgroepen uit de jaren zestig, zoals The Kinks en The Sonics.

Hun nieuwe plaat “Greetings From Muckingham Palace” waarop drie heren en een drummende dame samenwerken met de legendarische producer Jim Diamond (White Stripes, Dirt Bombs) is wat mij betreft een instant klassieker. In deze turbulente tijden van de voortdurende pandemie verlang ik meer naar een flinke oppepper dan om geconfronteerd worden met de zielenknijpselen op de akoestische gitaar en de zwaar- en weemoedige zwanenzang .

Uptempo muziek, gemaakt door muzikanten die weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Slechts een blazersectie ontbreekt. Maar daar krijgt je, naast het melodieuze gitaargeluid en de aanstekelijke powerpop liedjes wel een kek en zeurderig Hammond-orgeltje van uitleenkracht Josh Kantor voor terug.

Hartstikke geinig natuurlijk en een prima reden om na afloop van “Greetings From Muckingham Palace” al die platen van toen weer eens uit de kast te pakken. Dat de veertien liedjes die ruim een half uur klokken weinig baanbrekend zijn zal mij een rotzorg wezen.

www.muckandthemires.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment