RSS

Een Terugblik met voormalig drummer Max Franken van Minimal Compact

Afbeeldingsresultaat voor minimal compact 1982

We zitten naast elkaar in de nachtelijke intimiteit van een Amsterdams ziekenhuis. WIJ zijn de drummer van Minimal Compact, Max Franken en ondergetekende.  Nu de meeste patiënten slapen hebben we de hele nacht om terug te blikken op de muzikale loopbaan van Max, die bijna de gehele bloeiperiode (1980-1988) van de Israëlisch/Nederlandse postpunk formatie omvat.

Het was Dirk Polak, zanger van Mecano en producer van de eerste ep en lp “One By One” van het Internationale gezelschap, die drummer Max Franken introduceerde bij de heren Berry Sakharof en Rami Fortis. In de eerste jaren werd er veel getourd en opgetreden op krakersfeesten in Berlijn, Italië en Frankrijk. Minimal Compact had ondertussen een platencontract bij het label Crammed Discs van Marc Hollander. Het label zetelt in Brussel, zodat de band Amsterdam verruilde voor de Belgische hoofdstad. “De begintijd was heftig”, aldus Max. “Ik was chauffeur en drummer tegelijkertijd. Op de meeste concerten moesten we geld toeleggen. Ik was de enige Amsterdammer en om mij heen hoorde ik de hele dag Hebreeuws, maar ik had die periode voor geen goud willen missen”. 

In ‘88 was het plots allemaal voorbij. De band had opgetreden in communistisch Polen en kreeg geen visum voor een tournee door Amerika. Teleurgesteld gingen de Israëlische bandleden terug naar Tel Aviv en Minimal Compact was verleden tijd. Sakharov werd de prins van de Israëlische rock en Fortis schopte het tot jurylid van de X-Factor. Beiden zijn in hun thuisland mateloos populair. Malka Spigel is getrouwd met Colin Newman, frontman van Wire en woont in Brighton. 

In 2019 was er een reünie tour met 5 uitverkochte concerten in Israël. Corona stond in de weg van optredens in Europa in 2020. Volgens Max is een hereniging uitgesloten, maar af en toe brengt de groep nog iets uit, bijvoorbeeld een soort van greatest hits van remixen met de toevoeging van een nieuwe song. Max vertelt vervolgens hoe zo’n nummer dan ontstaat. “We waren toch met zijn allen in Tel Aviv en dan duiken we voor een dagje de studio in en dan is er weer die chemie en binnen een paar uur ziet Holy Roller het levenslicht”. 

Tot zover het verhaal van de Joy Division van de lage landen…en met de belevenissen van drummer Max Franken nog vers in het geheugen is de muziek op het in 2019 verschenen Creation is Perfect  een weldadige soundtrack van ook een stukje Nederpop geschiedenis.      

Minimal Compact:

Samy Birnbach – zang; Malka Spigel – bas, zang en keyboards

Rami Fortis – gitaar; Berry Sakharof – gitaar en keyboards

Max Franken – drums; Colin Newman – productie en remixen

Creation is Perfect is uitgebracht door Crammed Discs

(Michael Struis)


Your Comment