RSS

Lael Neale – Acquainted with Night

Acquainted with Night

Voor sommigen komt succes niet snel genoeg, terwijl anderen blij zijn als ze de tijd hebben om zich te ontwikkelen. De in de pastorale heuvels van Virginia opgegroeide singer-songwriter Lael Neale heeft eindelijk haar eigen sound gevonden op haar nieuwste album “Acquainted with Night”. Folk met een puur en lo-fi karakter.

Vastgelegd op een vier-sporen bandrecorder met een kapotte terugspoelknop dompelt de Amerikaanse zich op de opvolger van het in 2015 debuut “I’ll Be Your Man” in mysterie, eenvoud en intimiteit. Met slechts gesis en de ruis van een Memorex cassettebandje, de kwetsbaarheid van haar stemgeluid, de akoestische gitaar en een omnichord.

De Omni-wat? Begrijpelijk als je niet bekend met de kleine alleskunner uit de jaren tachtig. Een klein armzalig ding in een plastic doos, dat eruitzag als kinder speelgoed met het geluid van een synthesizer, een harp en een gameboy ineen. “Het is zo gemakkelijk te gebruiken. Je kunt nauwelijks een verkeerde noot spelen. En alles klinkt zo harmonieus je kunt er met de vooringestelde ritmes, echt in opgaan’.

Terwijl de openingswoorden van Lael Neale’s nieuwe plaat, “Acquainted with Night” uit de luidsprekers schallen, daalt er een iconische rust neer in mijn woonkamer. Een vacuum van stilte. De teksten schurken tegen de poëzie aan en verhalen over de eenzaamheid dat resoneert met de huidige toestand van de wereld.  

Een geschikte plaat voor dit moment, omdat iedereen deze mentale en fysieke ervaring van isolatie doormaakt. Het vermogen om in slechts een paar woorden zoveel emotie te destilleren, blijkt haar sterkste punt en het meest overtuigende kenmerk van deze plaat te zijn.

www.laelneale.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment