RSS

Johnny Mastro & Mama’s Boys – Elmore James For President

Johnny Mastro & Mama's Boys - Elmore James for President

Hoe moeilijk, zwaar of oneerlijk het leven ook is met het Corona virus en de strenge lockdown: er is gelukkig altijd van die onstuimige muziek waar je op kunt terugvallen. De Chicago blues. Van het soort in de categorie vies, vuig en smerig. Het beurt je op, geeft energie en die vitaliteit sterkt je. Kick-ass met een rock-‘n-roll-gevoel, die keihard in je kruis aankomt.

Goed nieuws voor de muziekliefhebber, die iets van Johnny Mastro & Mama’s Boys in zijn platenkast heeft staan. Want de flamboyante harmonicaspeler uit New Orleans is terug! En hoe! En zo roekeloos dat het flink veel indruk maakt. Tenminste…op mij zeker. Als je net als ik onder een steen heb geleefd zal aangenaam verrast worden bij het horen van de onheilspellende grooves op “Elmore James For President”. Zijn eerste voor Continental Blue Heaven.

Velen zullen zeggen, het is progressieve blues. Een vorm van urban met moderne elementen en dat is waar, daar ben ik het mee eens. Maar het is allemaal diep ondergedompeld in de traditionele bluesvorm, begeleid door Johnny Mastro. En met een strot alsof hij uit zijn bed zo de studio is ingerold. “Sledge Hammer Blues” zoals het door hemzelf wordt genoemd. Rauw, venijnig, schurend en zweterig, maar altijd authentiek en met hart en ziel gebracht. De ‘live’-omgeving, waarin het nieuwe album is opgenomen, zal daar ongetwijfeld mede debet aan zijn. Basgitaar en drums staan als een rots in de branding, terwijl Smokehouse met zijn slide gitaar werk als een echte tijdbom fungeert en Mastro de hele inhoud van zijn longen leegblaast in zijn mondharmonica.

Elmore James (1918-1963) was een Amerikaanse bluesmuzikant die werkelijk van ontschatbare waarde is geweest. Zijn muziek, zijn blues, had zowel een ziel als een energie waardoor zijn muziek vandaag de dag nog steeds fris klinkt. Dienovereenkomstig houdt Johnny Mastro & Mama’s Boys met de dertien nummers van ‘Elmore James For President’ en de voortdurend stuwende ritmes die Amerikaanse muzikale geest levend. Een bewijs dat dit genre nooit verveeld.

www.johnnymastro.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.