RSS

(Dubbel Recensie) Godspeed You! Black Emperor – G_d’s Pee at State’s End!

Recensie 1: Michael Struis

Als Mahler, Beethoven en Bach in deze tijd zouden leven dan componeerden zij ongeveer dezelfde muziek als de leden van Godspeed You! Black Emperor (GYBE) opgericht in 1994 in Montreal, Canada. Een klassieke symfonie in een eigentijdse jas met een stevige anarchistische kraag. 

these are death-times and our side has to win.
we’ll see you on the road once the numbers fall.

Het kollektief laat er geen gras over groeien. In de samenleving kiezen zij voor de underdog en gaan de strijd aan met alles wat te maken heeft met autoriteit en grootkapitaal. De zelfbenoemde achterkleinkinderen van Marx en Engels. De bandleden geven geen interviews en doen ook niet aan vooraankondigingen. Dus ligt er vrij plotseling 4 jaar na Luciferian Towers een nieuw album van GY!BE in de schappen. De vormgeving spreekt boekdelen. Op de voorkant van de hoes twee bloemen en op de achterkant drie traangasgranaten.  De politieke boodschap wordt instrumentaal vertaald en het moet gezegd worden het is van een grote schoonheid.

empty the prisons
take power from the police and give it to the neighbourhoods that they terrorise.
end the forever wars and all other forms of imperialism.
tax the rich until they’re impoverished.
much love to all the other lost and lovely ones

Het album start in de roestige kerkers van de hel en eindigt met een klokkenaubade tussen de engelen in de hemel. Daartussenin ligt een niet alledaagse luisterervaring. Ik zal u proberen mee te nemen in deze duistere reis naar het licht. We openen met ruisende radiogolven en in verte vervormde blikkerige stemmen. Het doet aan de koude oorlog denken. Een elektrische gitaar scheurt hier doorheen als een scheepstoeter door de nacht. Allengs wordt het melodieuzer en lichter. Een soort van zonsopkomst op zee. De muziek is ritmisch en herhalend. Hypnotiserend en zwelt tergend langzaam aan. De overstuurde gitaar neemt het over, de bassen ondersteunen en de drums vallen in; plots knalt het wolkendek open! De anarchistische symfonie is op haar krachtigst! 

“Voor ons begint elk nummer met de blues, maar tegen het eind moet het richting de hemel wijzen”, aldus de band.

Al met al is G_D’s Pee at State’s End een overweldigende luisterervaring, een emotionele achtbaan precies zoals Mahler, Beethoven en Bach het gecomponeerd zouden hebben. Ook zij botsten meermalen met het etablissement…

https://godspeedyoublackemperor.bandcamp.com/album/g-d-s-pee-at-state-s-end

This image has an empty alt attribute; its file name is GYBE.jpg

Recensie 2: Johan Schoenmakers

Godspeed You! Black Emperor schrikt er niet voor terug om politieke standpunten aan te snijden. Pak hun achterliggende plaatwerk uit hun uitgebreide catalogus er maar bij.

Op de hoes van de ep Slow Riot For New Zero Kanada uit 1999 staat bijvoorbeeld een instructie voor het maken van een molotovcocktail. Terwijl een hoogwaardigheidsbekleder op het nummer BBF3 17 minuten lang preekt over de corruptie van de plaatselijke overheid. En de liner notes op de achterkant van Yanqui UXO (2001) geeft het verband weer tussen grote mediaconglomeraten zoals BMG en Sony en de productie van Amerikaanse wapens.

Veel is er niet veranderd in het universum van GY!BE.  De band uit Canada schuwt nog altijd verwachtingspatronen. “No singer, no leader, no interviews, no press photos” is dan ook hun motto. Lekker vaag. Muziek, hoesontwerp, liner notes en zelfs berichten in de uitloopgroef van het vinyl geètst als middel om hun politieke gedachtengangen uit te dragen.

Godspeed You! Black Emperor – G_d's Pee AT STATE'S END! - Constellation

G_d’s Pee at State’s End! toont illustraties van William Schmiechen, met de taijitu-bloemen op de voorkant en de traangasflessen op de achterkant. Weergegeven in zwarte, thermografische inkt. Het verlichte kruis van Godspeeds debuut F # A # ∞ is ook terug te zien op de binnenkant van hoes, als een terugkerend eerbetoon aan het geëlektrificeerde crucifix op de heuveltop van de geboorteplaats van Montréal.

Wat al snel opvalt is dat het op 1 maart aangekondigde G_d´s Pee at State’s End! verrassend genoeg wat conventioneler klinkt dan de rest van hun oeuvre. Er staan zelfs twee échte nummers op, die een indrukwekkend staaltje muzikaliteit uitademen. Verder alles natuurlijk volgens het GY!BE boekje met nog twee epische lange stukken.

Het experiment met gitaar uitbarstingen, pulserende drumritmes, geluidscollages, een dissonante viool, stuurloze kakofonie en drones zijn gebleven. Herhaling speelt ook op deze plaat een cruciale rol. Zo ook het bombastische, het dreigende, het meeslepende, het leegzuigende en het angstaanjagende aspect. Sombere en prachtige postrock voor een onrechtvaardige en stervende wereld met geweerschoten, explosies, kerkklokken en vogelgezang.

G_d’s Pee at State’s End! is een passende soundtrack voor een begrafenis. De begrafenis van de mensheid. De begrafenis van de planeet, die wij zelf hebben vernietigd. Godspeed You! Black Emperor is een band die je toelaat en uitnodigt om verbinding te maken met je innerlijk. Een unieke band. En we danken voor hun bestaan.

www.konkurrent.nl


Your Comment