RSS

Fruit Bats – The Pet Parade

Na twintig jaar en acht studio albums moet Eric D. Johnson – de man achter de Amerikaanse indiefolk formatie Fruit Bats en het gelegenheidsgezelschap The Bonny Light Horseman, inmiddels wel weten hoe je een plaat in elkaar zet. En hoewel de band nooit de superstatus heeft bereikt van The Band of Horses, Fleet Foxes en Mumford and Sons heeft de zanger/gitarist en de zijnen de luisteraars weten te betoveren met een flinke reeks aan mooie luisterplaatjes. En dat geldt ook voor album no. 9: The Pet Parade.

En de dierenparade bestaat echt. Het is vanaf 1947 een jaarlijks terugkerend, kleurrijke optocht met huisdieren en hun verklede eigenaren, fanfares, praalwagens en clowns, door het centrum van La Grange, Illinois, De geboortplaats van Johnsons oma.

Pet expert Steve Dale appears in the LaGrange Pet Parade

Het prachtige nieuwe hoofdstuk van Fruit Bats heeft een filmisch karakter. Verrassend is dat gegeven niet, omdat Johnson de film essentieel vindt voor zijn muziek. In samenwerking met collega “Horseman” Josh Kaufman wordt samen met Johnsons androgyne karakter van zijn falset stem een rijk melancholisch en akoestisch klanktapijt gecreëerd. Muziek die zo intiem is dat je geen moment vermoed dat de desbetreffende muzikanten duizenden kilometers verwijderd van elkaar hun partijen inspeelden.

Hoewel Fruit Bats geregeld van samenstelling wisselt, is het geen geheim dat Johnsons ongelooflijke talentvolle meanderende stijl de band in leven en in bloei houdt. Een kenmerkende aanpak waar ik in de afgelopen twee decennia van ben gaan houden.

“The Pet Parade” voelt aan als een knuffel van een oude vriend die je al jaren niet meer hebt gezien; bekend, maar niet ongewenst. Consistent, lief en vertederend. En je komt er nog heerlijk tot rust van. De soundtrack voor een luie zondag. En nu maar hopen dat deze band en dit klassewerkje de aandacht krijgt die het verdient.

www.fruitbatsmusic.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.