RSS

El Michels Affair – Yeti Season

Yeti Season

In de categorie ‘op het verkeerde been gezet’ heb ik nu het album “Yeti Season van El Michels Affair uit mijn recensie stapel geplukt. Het geheel – albumtitel en bandnaam verpakt in een afgrijselijke en lachwekkende hoes wekt verwarring bij mij op. Is dit serieus bedoeld? Een persiflage? Een onterecht vooroordeel. Want zowel de hoes als de albumtitel zijn een verwijzing naar het vijftig pagina’s tellend geïllustreerd kinderboek van Francine Prose. De moeder van Leon Michels, de grote man achter El Michels Affair.

Yeti Season - Deluxe Box Set - Big Crown Records

Ook moet ik de cliché-achtige term ‘onder een steen geleefd’ in dit stuk gebruiken. Want dat heb ik blijkbaar weer eens gedaan. Michels is namelijk de afgelopen twintig jaar een veelgevraagd muzikant maar ook eigenaar van het platen label Big Crown. Bovendien heeft hij samengewerkt met grootheden onder wie Dr. John, Sharon Jones, Lady Gaga, Lee Fields & The Expressions en Charles Bradley. Michels is dus een absolute meester in het vak.

Liet zijn vorige instrumentale creatie (“Adult Themes”) als El Michels Affair heel veel over aan de verbeeldingskracht van de luisteraar is zijn nieuweling die een jaar later verschijnt een muzikale reis in de armen van een yeti. Met een blik naar het Verre Oosten, naar de minaretten en de bakermat van de beschaving, naar Perzië, India. Op zeer geslaagde wijze wordt samen in het Hindi gezongen bijdragen van gastzangeres Piya Malik het soul en funkuniversum verkent. Voorzien van Turkse en Indiase elementen en vleugjes Wu-Tang Clan beats.

www.elmichelsaffair.bandcamp.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment