RSS

(Terug In De Tijd) Elf – California Country Ball

https://2.bp.blogspot.com/-pk40YOU3oFs/V4rjDxP136I/AAAAAAAAHtw/C7vIm4uHxEAME6PQl1WbjWa3ws-VThaUACLcB/s320/Elf%2B%25E2%2580%2593%2BCarolina%2BCounty%2BBall%2B%25281974%2529.jpg

Op 11 april was het precies 46 jaar geleden dat Roger Glover met stip op 1 stond in de Nederlandse top-40 van radio Veronica. Love is All heet de single. Beroemd vanwege de getekende videoclip. De stem van de zingende kikker is van niemand anders dan Ronnie James Dio. In mei is Dio alweer elf jaar in de metalhemel aan het jammen met Lemmy.

ELF is ook de band waarmee Dio eind jaren zestig debuteert. Eerst als The Electric Elves, dan The Elves om uiteindelijk onder de naam ELF drie albums uit te brengen. In 1974 verschijnt op het MGM label de tweede plaat “Carolina County Ball”. Althans in Europa. In Amerika en Japan verschijnt het album onder de naam L.A./’59

De plaat wordt geproduceerd door Roger Glover. De gelijknamige opener is meteen de grootste verwijzing naar Love is All. Het kan zo op de B-kant van de single. Ain’t It All Amusing lijkt een verloren gewaande take van Led Zeppelin. Dio zingt als het Amerikaanse neefje van Robert Plant. De mooiste ballad is Rainbow. Opmerkelijk, omdat voor de release van het derde album de groep wordt ontbonden en verder gaat als Rainbow met Ritchie Blackmore als blikvanger. Blackmore was uitgekeken op Deep Purple en keek avond aan avond gefascineerd naar het voorprogramma in de ‘Burn’ tour. U begrijpt het al die werd verzorgd door ELF met een gedreven zanger als frontman. Ronnie James Dio ging na Rainbow door en zijn ster steeg aan het hardrock en Metal firmament. In 2010 overleed hij ten gevolgen van maagkanker.

“Carolina County Ball” is een sympathieke en afwisselende plaat. Eentje die zeker past in de tijdgeest van de jaren zeventig. Je hoort ook al de veelzijdigheid van de zanger Ronald James Padavona, aka DIO.

In 2019 verscheen een geremasterde versie op 180 gram paars vinyl in een oplage van 1500 stuks.

(Michael Struis)


Your Comment