RSS

Etan Huijs – The Monochrome Veil

De Noord-Limburgse Etan Huijs verdient een diepe buiging. En een flinke veer in zijn kont. Maar dat heeft per definitie iedereen recht op, vind ik, die in eigen beheer een album uitbrengt. En zeker als je ook nog het bestelde product net als Etan in zijn woonomgeving zelf aan huis bezorgd. Een symptathieke gast, een begenadigd zanger en vakkundige componist. Zijn werk is geinspireerd door muziek uit de jaren zestig en zeventig, waarbij onder meer Neil Young, Bob Dylan en The Beatles als zijn grootste inspiratiebronnen gelden. Iemand van de persoonlijke benadering, die bij ons recensie exemplaar van “The Monochrome Veil” een handgeschreven noot op een A-4tje had toegevoegd.

Waar ik achteraf vind dat zijn vorige platen soms iets aan de veilige kant bleef klinkt “The Monochrome Veil” van Etan Huijs muzikaal en productioneel een stuk spannender en avontuurlijker. Net als voorganger “‘The Secret Us”, die alleen maar lovende woorden ontving in de pers, is het verse wapenfeit opgenomen in de Wild Verband studio onder leiding van BJ Baartmans. Bovendien is deze alleskunner, naast Etans vaste begeleidingsband, verantwoordelijk voor een veelzijdig instrumentarium en is op het album een prominente plek voor de vocale bijdragen van Jori van Gemert.

Dat Huijs aangename melodieuze popliedjes met een gemoedelijke uitstraling componeert, dat wisten we al jaren. En dat bevestigt hij nog maar weer eens met een schitterend album, die wat mij betreft het evenwichtigst uit zijn muzikale carrière is.

www.etanhuijs.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment