RSS

Ryley Walker – Course In Fable

Ryley Walker is een Amerikaanse singer songwriter afkomstig uit Chicago, die pure muziek maakt. Soms klinkt hij een beetje als Donovan, Tim Buckley, Nick Drake of John Martyn. Aan de andere kant blijft hij ook regelmatig verrassende zijpaden inslaan. Zoals zijn interpretatie van de nooit uitgebrachte sessies van de Dave Matthews Band met producer Steve Lillywhite of zijn live-set met de Japanse Kikagaku Moyo vol met geïmproviseerde psychedelische jazz, folk en rock. Net als zijn belangrijkste inspiratiebron Jim O’Rourke (Sonic Youth) is Walkers tegenstrijdige ziel te avontuurlijk en te eigengereid om hem in een specifiek hokje te plaatsen.

Na de nodige psychische problemen en overmatig drugsmisbruik, wat in 2019 tot een zelfmoordpoging heeft geleid stromen zijn creatieve sappen rijkelijk na het afzweren van de stimulerende middelen. Resulterend in zijn vijfde solo-album “Course In Fable. Hierop vat hij weer uit een ander vaatje. Alsof de vrijheid die hij heeft door zijn muziek op zijn eigen Husky Pants-label uit te brengen hem de mogelijkheid biedt altijd naar nieuwe invalshoeken te zoeken.

“Course In Fable” is Walkers meest ambitieuze werk tot nu toe en is vele eigenwijze mijlen verwijderd van de psychedelische folk van het album Primrose Green uit 2015. Steeds meer kan je zijn werk een kruisbestuiving noemen van beeldende kunst, poëzie en muziek. De klankenpallet van Course In Fable en de experimentele, progressieve en jazzy benadering voelt net zo transparant en gelaagd aan als de pastelkleurige hoes. Een abstract schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Jenny Nelson, dat je vrij makkelijk symbool kan stellen voor de complexe aanpak van deze plaat. Met het geluid van Genesis in je achterhoofd houdend.

Veel hiervan zou je aan producer John McEntire moeten toeschrijven. De instrumentatie is briljant opgenomen. Helder en opwindend, altijd groots maar nooit overweldigend. Walkers gitaarvaardigheden met zijn fascinerende akkoorden wisselingen zijn wederom van wereldklasse. Het is een genot om naar te luisteren hoe vrij Walker zich voelt op “Course In Fable”. Muziek voor aandachtige beluistering. Stuiterend van hot naar her.

www.ryleywalker.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.