RSS

Shame – Food For Worms

Bij een willekeurige greep in de stapel met zelfgebrande cd’s van digitale downloads beland ik dit keer bij een van de beloftevolle bands in de beste Britse postpunk formatie Shame. De platenmaatschappijen worden steeds minder gretig om de schrijvende pers fysieke producten toe te sturen, die bij mij de hoogste prioriteiten hebben. Of ik moet er zelf om gevraagd hebben, maar anders belandt een toegestuurde download op het tweede of derde plan. Wat in het geval van dit gezelschap jammer is, want deze vijf Londonse heren heb ik behoorlijk hoog zitten na hun opwindende Drink Tank Pink uit 2021.

Food For Worms is een sterk, nieuw album van Shame, dat getuigt van een groep muzikanten, die duidelijk als een eenheid naar elkaar toe zijn gegroeid. Op het nieuwe wapenfeit draait alles om een band die doet wat ze doen omdat ze dat willen, niet omdat ze contractueel verplicht zijn.

Doordrenkt van nostalgie en melancholie, maar met behoud van het vlijmscherpe randje dat Shame zo briljant maakt. De grootste kracht van deze plaat zit in de manier waarop de band erin slaagt dissonantie volop de ruimte te geven zonder hun onconventionele melodieën los te laten en te experimenteren, De keuze voor Flood achter de knoppen is een geniale zet na diens zindrukwekkende productie voor Interpols The Other Side Of Make-Believe.

www.shame.world

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.