RSS

Drive-By Truckers – Live From Austin, TX (CD/DVD)

drivebytruckersaustin6

Bij het bericht dat de Southern-rock formatie Drive-By Truckers New West Records zou verlaten kwam tegelijkertijd de aankondiging voor twee laatste releases op het genoemde label: “Fine Print”, een collectie met B-kantjes en outtakes die op 1 september van dit jaar zal verschijnen en een cd/dvd van het Austin City Limits optreden op 26 september 2008. “Drive-By Truckers – Live from Austin, Texas” is inmiddels verschenen als double pack (cd/dvd). En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de DVD is uitermate nodig om mij te laten overtuigen dat het vroegere Southern-rock bandje daadwerkelijk nog Kloten heeft. Op de cd-versie is daar weinig meer van over. Oorzaak is o.a. de toevoeging van keyboard speler Jay Gonzales die het geheel een minder rockier-sound geeft. Ook het overbekende Southern-rock geluid mis ik in het eerste half uur van de show door de aanwezigheid van maar liefst vijf nummers van hun vaak te country-achtige laatste cd “Brighter Than Creation’s Dark”. Over dan maar naar het DVD-gedeelte. Wat mij direkt opvalt is dat  Mike Cooley ongelooflijk fris als een hoentje oogt. Het podium afspurend “mis” ik dan ook de tijdens hun shows onmiskenbare Jack Daniels fles op het podium. In ruil daarvoor staat bij Mike een flesje water! Cooley en water? Hij zingt en speelt ook duidelijk veel beter dan wat hij normaliter tijdens regulaire Drive-By Truckers shows doet. Het is goed aan de band af te zien, dat ze altijd naar drivebytruckers2een Austin City Limits optreden hebben uitgekeken. Ze zien het als een eer en maken er dan ook geen potje van. De eerste helft van de show wordt uiterst strak neergezet en proberen zowel Patterson Hood als Mike Cooley  hun best te doen een zo uitstekend mogelijke zangprestatie neer te zetten. In het tweede gedeelte, oftewel de laatste drie nummers gaan de jongens pas echt los. Een beetje laat. Hoogtepunt van de Dvd/Cd is het elf minuten durende 18 Wheels Of Love. De Truckers putten op “Live in Austin, Texas” teveel uit opgekauwde nummers als Zip City, Living Babba en Let There Be Rock,  die door de toevoeging van Jay Gonzalez op keyboard weinig meer met southern rock te maken heeft. John Neff op pedalsteel geeft de nummers een iets meer polijster geheel wat weer prettiger om aan te horen is voor de niet ervaren Truckers luisteraar. Toegegeven: het geheel ziet eruit en klinkt als een klok. Als je niet bekend bent met een Drive-By Truckers optreden is de Dvd/Cd dan ook een welkome aanwinst om in huis te hebben. Anders is het voor de fans, die een band zien die teveel hun best doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Éen uitspatting daargelaten tijdens de toegift Marry Me. Met de Jack Daniels fles (dan maar afgeplakt voor de tv-reclame) en een bijna niet op zijn benen kunnen staande Mike Cooley had het geheel meer een realistischer Drive-By Truckers beeld gegeven.
Naar aanleiding van “Brighter Than Creation’s Dark” en het negatieve commentaar van de vele fans heeft Patterson Hood al aangegeven, dat hun nieuw uit te brengen studio cd in 2010 echt weer gaat rocken. De fans en ook ondergetekende moeten het eerst nog zien. Misschien kan ik de jongens nog een paar tips geven: zoek een bassist die niet zingt en geen liedjes probeert te schrijven. Ook zou ik afzien voor een meer rockier geluid van een keyboardspeler!

http://www.drivebytruckers.com/

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

 1. Gerry Stam #
  1

  Het is denk ik 10 jaar geleden dat ik voor het eerst een aantal mp3tjes heb gedownload met nummers van Pizza Delivery en Gangstabilly.
  Ik vond en vind de Drive By Truckers een geweldige band.
  Sinds het eerste concert in De Boerderij wat
  ik heb bezocht en het laatste in Vera vind ik dat de band een enorme ontwikkeling heeft meegemaakt.
  Van loeiharde rock naat wat minder loeiharde americana.
  Het bevalt mij wel.
  Het klinkt allemaal erg strak en minder rommelig en Mike hoeft niet meer van het podium om te kotsen.
  Dus Johan, ik kan niet helemaal meegaan met jouw opmerkingen over de huidige koers maar een album wat iets meer rockt zou van mij ook wel mogen.
  Wat betreft de bassiste hebben we denk ik wel dezelfde mening maar je kunt niet alles hebben.

  Groeten

  Gerry

 2. Marijn Meijer #
  2

  Meer rock of minder maakt mij niet zoveel uit als het maar een beetje echt blijft en niet te muffig wordt.

  Alle bands die ik ken waarvan Austin City Limit optredens in de reeks Live From Austin Texas zijn verschenen komen te braaf over vergeleken met een gemiddeld live optreden. Dat komt omdat het TV-optredens zijn gericht op een groot publiek. En ook Alt-Country is gewoon showbiz waarin de artiesten groot proberen te worden. Toch is het een leuke serie want er is vaak niks beters (ik zou niet zonder de 3 Doug Sahm DVD’s uit deze serie kunnen).

  Voor wat betreft DBT het toetsenspel van Jay vond ik bij het laatste optreden in Amsterdam ook al tenenkrommend en, inderdaad, Shonna Tucker moet geen liedjes schrijven en niet zingen. Wat mij betreft missen de CD’s na Dirty South iets (en dat is niet Jason Isbell).
  Maar ik heb nog geen zicht op iets beters.