RSS

Micah P. Hinson – All Dressed Up And Smelling Of Strangers

micahphinson

Eigenlijk ben ik ongeschikt om deze recensie te schrijven – Ben namelijk bij voorbaat al gefascineerd door de gedrevenheid van deze nieuwkomer en zijn achterliggend werk– en vanwege dit gebrek aan autonomie zal ik vast met moeite de juiste bewoordingen weten te vinden Wees daarom gewaarschuwd, er dreigt wellicht snel een euforische conclusie. Iets meer afstand geeft ongetwijfeld een beter en meer realistisch beeld van deze nieuwste Micah P. Hinson CD. Moeilijk allemaal, want nog voordat ik een enkele noot heb gehoord was ik al helemaal weg van de kleurstelling en compositie van de waanzinnig mooie frontcover. Daarnaast ben ik ook nog eens uitermate tevreden over de brede variatie van de gekozen nummers. Waarmee kan ik deze recensie nog enigszins geweld gaan aandoen? De uitvoering? Dat zal moeilijk worden!

micahphinson2Het neerzetten van covers, want daaruit bestaat “All Dressed Up and Smelling of Strangers”, is wat mij betreft een vak apart. Todd Rundgren heeft jaren geleden eens covers minutieus gerepliceerd. Ongelofelijk knap gedaan, maar klonen is niet mijn idee van het vertolken van andermans nummers. Micah P. Hinson trekt een bonte willekeur van nummers naar zich toe; veel jaren 60 werk, maar ook recent, zowel onbekend als klassiekers van jewelste. Zijn album is verdeeld in 2 segmenten, waarvan Volume 1 bestaat uit een uitgekleed akoestische gedeelte, en de volgende 6 nummers – Volume 2 – krijgen een aangeklede aanpak. De passie getuigt wederom van een volledige dosis aan ongeremdheid, lef en liefde voor het gecoverde repertoire. Indrukwekkend is de wijze waarop Micah zijn stem gebruikt; donker, warm, maar ook breekbaar zoals je mag verwachten.

De ongedwongen sfeer en de rauwe productie waarmee deze nummers vorm hebben gekregen is subliem. Micah en zijn vaste handlanger T. Nicholas Phelps en cellist Kris Yoemans werpen zich werkelijk met verve op hun taak. Volkomen volgens mijn (hoopvolle) verwachting stelt de man geen moment teleur. Niet altijd is gekozen voor de weg van eenvoud, maar zonder enige twijfel gepassioneerd, pathetisch en melancholisch gebracht. 2009 heeft al een aantal cover albums gebracht, en deze behoort tot de categorie waar je als muziekliefhebber niet omheen hoeft. Ik niet althans! Enorm knap wanneer je zoveel kwijt kan in muziek, en daarom buitengewoon de manier deze jonge Texaan deze nummers heeft vertolkt. Voor mij een avontuurlijke reis door de tijd in een eigentijdse vormgeving die zijn weerga niet kent.

tracklist:
Volume 1:
‘Slow And Steady’ By Pedro The Lion
‘This Old Guitar’ By John Denver
‘Kiss Me Mother, Kiss Your Darling’ By Letta C. Lord And George F. Root
‘Not Forever Now’ By Centro-Matic
‘The Times They Are A Changin’’ By Bob Dylan
‘Suzanne’ By Leonard Cohen
‘We Almost Had A Baby’ By Emmy The Great
‘My Way’ By Frank Sinatra

Volume 2:
‘Sleepwalk’ By Santo And Johnny
‘Runnin’ Scared’ By Roy Orbison
‘Stop The World’ By Patsy Cline
‘Are You Lonesome Tonight’ By Elvis Presley
‘In The Pines’ By Leadbelly 
‘You Didn’t Have To Be So Nice’ By The Lovin’ Spoonful
‘Listen To Me’ By Buddy Holly
‘While My Guitar Gently Weeps’ By The Beatles

http://www.micahphinson.com
http://www.myspace.com/micahphinson

(Rein van den Berg)


Your Comment