RSS

Jesse Brand Train – Back Here On The Floor (2009)

Jesse Brand is een vierenveertigjarige zanger en gitarist, die door diepe dalen is gegaan. Hij heeft te kampen gehad met depressieve gemoedstoestanden en overdadig gebruik van drank en drugs. Hiervoor belandde hij regelmatig in de gevangenis. Als drummer voor Clint Moody komt Jesse in aanraking met de plaatselijke bekende singer-songwriter Jordan Mycoskie. Van Tom Snyder (liedjesschrijver van Charlie Daniels) mag Jesse een cd opnemen. Onder de naam Jesse Brand Train zijn vanaf 2004 tien albums uitgebracht. Het publiek waar Jesse Brand Train voor speelt, varieert van tachtig mensen in een plaatselijke kroeg tot tachtigduizend in het voorprogramma van Bob Dylan en Cross Canadian Ragweed. Zijn pasgeboren zoontje laat Brand inzien dat hij moet afkicken. Daarom geeft hij zichzelf aan.
Zonder de stimulerende middelen maar met Forrest Lee Jr (gitaar), Jim Thacker (basgitaar), Michael Gray (drummer), Jason Tucker (toetsen) en Willie van Wook (viool) levert hij zijn tiende cd “Back Here On The Floor” af. Op buitengewoon indringende wijze maakt hij ons op deze cd deelgenoot van zijn moeilijke leven en de vreugde bij de geboorte van zijn zoon Connor. Het speelplezier spat er aan alle kanten van af in Carry On. Vooral drummer Michael Gray ramt er lekker op los, terwijl de doorleefde stem van Jesse Brand spannend klinkt. In de altrockliedjes Rebel Soul en Perfectly Crazy doet de band denken aan de Britse groep The Faces. De viool beïnvloedt de sfeer in het semi-akoestische countryliedje Just To See You. De mannen van Jesse Brand Train kunnen buitengewoon subtiel en ingetogen spelen. Dat blijkt in het meeslepende akoestisch nummer Off Her Feet.
 
jessebrand2
De levensvisie van Jesse Brand is onder invloed van de komst van zijn zoon optimistischer dan ooit. Een toepasselijker titel dan Back Here On The Floor” had Brand niet aan zijn tiende cd kunnen geven. Het is een boeiend en persoonlijk document van een man die door de hel is gegaan en er sterker dan ooit uit tevoorschijn is gekomen. Een plaat vol onderhuidse spanning met invloeden van Steve Earle en Bruce Springsteen, die zeker aandachtige beluistering verdient.

www.myspace.com/fiveslumprecords

 
 
(Johan Schoenmakers)

Your Comment