RSS

The Chieftains & Ry Cooder – San Patricio

chief_c

Dat The Chieftains hun inspiratie graag buiten de Ierse landsgrenzen zoeken, is geen geheim. Door de jaren heen werkten ze samen met talloos veel muzikanten van diverse pluimage (Joni Mitchell, Akiko Yano, Ry Cooder, Diana Krall, Bonnie Raitt, Sinéad O’Connor, Van Morrison, Mick Jagger, Willie Nelson, Los Lobos, Patty Griffin, Natalie Merchant). En die samenwerking leidde in het geval van Another Country, Long Black Veil, Santiago, Tears Of Stone en Down The Old Plank Road: The Nashville Sessions tot ongelooflijk sterke en beeldschone muzikale excursies waarop The Chieftains hun tomeloze ontzag en appreciatie voor andere muziekstijlen lieten blijken.

Op San Patricio, dat respectvol wordt uitgebracht als The Chieftains featuring Ry Cooder Cooder, geeft bandleider Paddy Moloney vorm aan zijn jarenlange belangstelling voor een groep Ierse immigranten van het Saint Patrick bataljon die tijdens de Amerikaans-Mexicaanse oorlog (1846-1848) overliepen naar het Mexicaanse leger. En hij doet dat, noblesse oblige, met een uitmuntende mix van jigs, polka’s, bolero’s, corrido’s en (strijd)liederen, aangevuld met een aantal nieuwe nummers van onder meer zichzelf en Ry Cooder.

chief_p

Na een indrukwekkende loopbaan van bijna vijftig jaar zijn The Chieftains niet alleen meesters in het opsporen van de juiste songs, maar ook in het vinden van de stemmen en de muzikanten die zulke songs moeten interpreteren. Op San Patricio passeert opnieuw een stoet van reuzen: Lila Downs, Linda Ronstadt, Los Tigres Del Norte, Chavela Vargas (92 jaar!), Van Dyke Parks, Los Folkloristas en ga zo maar door. En die geweldenaars zorgen er samen met The Chieftains en Ry Cooder voor dat de spanning op deze cd nergens verslapt, dat de intensiteit nergens vermindert en dat boodschap en vorm keurig met elkaar in evenwicht zijn.

Of het nu de aangrijpende ballades zijn, die van kop tot teen zijn ondergedompeld in een bad van mariachi, Mexicana en Ierse folk (A La Orilla De Una Palmar, The Sands Of Mexico, Lullaby For The Dead, Luz De Luna) of opzwepende liederen als El Chivo, El Caballo, March To Battle (Across The Rio Grande) (verteld door Liam Neeson) of El Relampago, de denkbeeldige boog blijft steeds gespannen en verzwakt geen seconde. Waardoor ze een wondermooi eerbetoon vormen aan een groep vrijheidsstrijders die door de Amerikaanse geschiedschrijvers vakkundig onder de mat zijn geveegd. ‘We are the San Patricio’s, a brave and galant band’.

 

www.thechieftains.com

www.myspace.com/thechieftains


Your Comment