RSS

Martha Tilston – Lucy & The Wolves

marthatillstonhoes

Het refrein “I love you still and life is long” uit The Cape raakt mij verwonderlijk genoeg, enorm. Een emotioneel nummer, gedragen door zang en piano, van een zinderend niveau waarop Martha Tilston een patent schijnt te hebben. Volgens mij benadert zij muziek met in haar achterhoofd een natuurlijk repeterende ritme. Datzelfde pulserende klankenpallet wordt daarna geïntegreerd in een mystiek samenspel met tekst en structuur, waaruit uiteindelijk een song ontstaat. Door Martha’s muziek heen hoor ik de uitvergrootte sfeer van vallende regendruppels, een knapperend vuur, een voortkabbelende beek, en ga zo maar door. Ik denk zelfs dat ze smeltend sneeuw of opgaan in een mistig scenario fascinerend weet vorm te geven.

marthatilston2

Martha’s stijlvorm valt terug op de folkmuziek, en toch zou ik haar stijl niet willen omschrijven als traditioneel, maar vooral als mystiek. Haar muziek hoort voor mijn gevoel thuis in een andere tijd, en niet per definitie in een periode terug. Eerder wellicht een fantasievolle wereld waarin het goede zegeviert. De basis van haar songs zijn knap samengesteld, en altijd glijdt daar wel een sierlijk instrument overheen, of graaft een knap grommende basgitaar zijn weg. In searching for Lambs hoor je een wereld waarin de natuur zelf aanvult op een accapella gezongen traditional. Martha geeft leven aan haar nummers op een bijna geïmproviseerde wijze. Ze gaat met haar muzikale landschapjes zeer beeldend te werk. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat iemand anders dan zijzelf deze nummers doet. Dat ze uit een zeer voorbeeldig muzikaal nest komt moge bekend zijn. Vorig jaar is ze zelf moeder geworden, en al die elementen vind je terug in haar werk. Ook de schilderwerkjes waarmee de gehele hoes is gemaakt sluiten aan op de magische sfeer van Martha Tilston’s unieke wereld.

“Lucy and the Wolves” verschijnt op 26 april. In een vlaag van verstandsverbijstering leefde ik ook een moment in de veronderstelling dat zij, en haar Woods een optreden in ons land hadden. Helaas. Wel treedt ze regelmatig op in Engeland in de komende twee maanden. Misschien een excuus om eens een goedkope vlucht te boeken voor een sfeervolle Britse intermezzo. ’t Is maar een suggestie, maar eentje die je lang zal heugen.

www.wupadupa.com/artists/martha/index.html
www.myspace.com/marthatilston

 

(Rein van den Berg)


Comments are closed.