RSS

Terry Mills – Man Behind The Curtain

Aan zingende vrouwen is er momenteel geen gebrek in deze wereld. Van schreeuwerig en aanwezig tot de meer ingetogen types. Oogverblindend of minder aantrekkelijk. Onschuldig ogend tot aan de meer doorleefde tantes. Toen de Amerikaanse Terry Mills veertien jaar was ontdekte zij dat je met een vijf akkoordenschema folkliedjes kon spelen op gitaar. Na deze bevinding stopte ze abrupt met haar pianolessen. Als ze zestien is vertolkt Terry voor een heus publiek de door Woody Guthrie geschreven klassieker House of the Rising Sun. Garey Laney is aangetrokken  als producer  voor “Man Behind The Curtain”, de debuut-cd van een zangeres, die inmiddels twintig jaar in het vak zit.

Op het album krijgt ze de dankbare hulp van Kelly Wilson en Mark Stevenson van haar band Acoustix en een aantal plaatselijke muzikanten uit San Angelo. Een stem is een instrument, dat weet Terry Mills. Op haar debuut-cd is haar Texaanse keeltje verreweg het belangrijkste muziekmiddel  tussen onder meer de akoestische gitaar en een verdwaalde accordeon in. Bijna als vanzelfsprekend zijn de fraai gezongen songs van Mills diepgeworteld in de Amerikaanse traditie van country en folkmuziek.  “Man Behind The Curtain” is een verzameling van elf fraai uitgewerkte luisterliedjes, ontdaan van alle denkbare pretenties en verhullingen waaronder popmuziek meestal gebukt gaat.

Met knap geschreven, soms uit het leven gegrepen, nummers weet Kate op gevoelige en kwetsbare wijze alle aandacht van de luisteraar naar zich toe te trekken. Haar fascinatie voor het vertellen van een echt verhaal komt ten volle tot uiting in een nummer als Psycho Cat. Een liedje over iemand die verward door het leven gaat. Het akoestische Soar is een song met een sterk emotionele lading over haar dochter, die het huis verlaat om een muzikale carrière op te bouwen. Het meezingbare We’re Related met de tekstregel ‘He’s married to the ex-wife of my ex-husbands ex-wife’s boyfriend’ schijnt volgens Kate op waarheid te berusten. “Man Behind The Curtain” is een mooie debuutplaat van Terry Mills voor liefhebbers van onder meer Shawn Colvin, Eliza Gilkyson, Lucinda Williams en Emmylou Harris.

Terry Mills – Soar (audio file)

www.terrymillsmusic.com
 

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.