RSS

Tedeschi Trucks Band – Revelator

 

 

 

 

 

 

Toen Susan Tedeschi in 1998 officieel debuteerde met Just Won’t Burn – haar drie jaar eerder verschenen debuut Better Days werd pas écht na die tweede plaat opgemerkt – was het duidelijk dat er in de slipstream van Bonnie Raitt een nieuwe blanke bluesdiva was opgestaan. Haar latere werk bevestigde die conclusie, met het uitstekende Back To The River (2008) als voorlopige apotheose.

Tussendoor trouwde Tedeschi met bluesman Derek Trucks, leider van de gelijknamige band én bandlid van de Allman Brothers Band. Samen met hem en negen andere voortreffelijke musici bracht ze vier maanden geleden Revelator uit, een album waarop dit echtpaar laat horen dat beiden niet alleen tot de top van hun respectievelijke sectie behoren, maar ook nog eens in staat zijn om uitstekende songs te schrijven.

Revelator opent met het funky Come See About Me, dat goede herinneringen oproept aan de glorieuze samenwerking tussen Bonnie Raitt en Little Feat. Daarna gaat het tempo omlaag en speelt de Tedeschi Trucks Band met Don’t Let Me Slide in de versnelling waarin ik ze het liefst hoor: slepend, met een forse dosis blues, gospel en white eyed soul. Gelukkig staan er heel wat van dat soort nummers op dit album, zoals het uitmuntende, naar gospel ruikende Midnight In Harlem, een song waarin Susan Tedeschi laat horen wat voor een goede zangeres ze door de jaren heen is geworden. Of Simple Things, met een uitblinkende Derek Trucks op slide. Maar ook in uptempo songs als Bound For Glory en het lekker felle Learn How To Love laten de bandleden horen wat ze in hun mars hebben.

Aanvankelijk had ik wat reserves ten opzichte van Revelator, vandaar deze ietwat late recensie. Te veel Trucks en te weinig Tedeschi, naar mijn zin. Maar gaandeweg heb ik die mening moeten bijstellen. Dit is een van de weinige geslaagde platen van een muzikaal echtpaar. Ik wens hen dan ook nog veel mooie jaren toe, zeker als die leiden tot dit soort kostelijke plaatjes.

 

www.tedeschitrucksband.com


0 Comments Add Yours ↓

  1. Ed #
    1

    De cd heb ik al een tijd en ik wist dat je deze review zou gaan schrijven. Aangezien ik het werkelijk een prachtplaat vind en ik van je eerdere reserve op de hoogte was heb ik nogal uitgekeken naar je uiteindelijke oordeel. Ik kan me natuurlijk vinden in de review maar vind het vooral erg goed van je dat je de plaat de tijd hebt gegeven. Dat is voor mij de grote meerwaarde van deze review. Jij hebt hier (en dat weet ik) veelvuldig naar geluisterd. Dus, zoals je het zelf pleegt te zeggen: Hoed af en een diepe buiging dat je niet zomaar hebt afgeserveerd. Zelf raak ik niet uitgeluisterd op nummers als Midnight in Harlem en vind ik, door de subtiliteiten in het spel van Trucks en de geweldige soul van Tedeschi, dat we hier met één van de mooiste cd’s van het jaar te maken hebben.Your Comment