Wereldmuziek, wat is dat eigenlijk precies? Wereldmuziek of World Music is een verzamelterm die eind jaren tachtig is bedacht door muziekjournalisten en belangrijke, machtshebbende bobo’s in de muziekindustrie om de eeuwenoude niet westerse muziek die haar oorsprong vindt in de plaatselijke volksmuziek aan te duiden. Waarom zou je alleen de niet-westerse, exotische klinkende muziek daartoe rekenen? Alle muziek komt uiteindelijk toch van deze planeet. De wortels van onze geliefde hobby gaan immers ver terug naar de jungles van Afrika. Muziek die ontstaan is vanuit een menselijke en primaire drijfveer. Op muziekgebied heeft Mali zich ontwikkeld tot een van de interessantste Afrikaanse landen. Boubacar Traoré, Ali Farka Touré en Salif Keita, het zijn allemaal grote sterren en afkomstig uit Mali. Westerse muzikanten als Manu Chao, Dee Dee Bridgewater, Ry Cooder en Adam Klein hebben één ding gemeen: allemaal vallen ze voor de magie van de rijke Malinese muziek. Verankerd in de Mandinka, de traditionele muziek van West-Afrika maakt Adam Klein of in Bamako, Lassine Kouyate genaamd ons op het album “Dugu Wolo” deelgenoot van die pure, ware intense muziekbeleving van de Afrikaanse muziekcultuur.
In 2002 vertrok de Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Adam Klein voor twee jaar naar het straatarme West-Afrikaanse Mali, het land met een rijke muzikale traditie om in primitieve omstandigheden de plaatselijke bevolking te helpen met het bouwen van sanitaire voorzieningen en zorg te dragen voor de beschikbaarheid van schoon en veilig drinkwater. Op zoek naar nieuwe creatieve input vertrok de uit Athens, Georgia afkomstige zanger en eigenaar van het onafhankelijke platenlabel Cowboy Angel Music zeven jaar later wederom naar de Malinese hoofdstad Bamako.
Innerlijke rust straalt het grotendeels in de Bambara taal gezongen album “Dugu Wolo” van Adam Klein uit, opgenomen in twee dagen met een aantal plaatselijke muzikanten en diverse traditionele instrumenten als een kora (21-snarige luit), tama (talking drum), n’gnoni (snaarinstrument met een warme harpachtige klank gemaakt van een kalebas), karagnan (een metalen rasp) en djembe (West-Afrikaanse trommel). Door de diepgang, variatie en complexe ritmiek van de West-Afrikaanse muziek zorgt de westerse inbreng van een fluit en een akoestische gitaar niet noodzakelijk voor een verlies aan authenciteit. Het resultaat is een fraaie combinatie van blues, jazz en akoestische folk met de traditionele Mandinka muziek. Repeterende, ritmische motiefjes, waardoor je in een soort trance wordt gebracht. Spontaan en monotoon waarbij je er soms geen vat op heb. En ook al versta je de woorden niet, je voelt de boodschap over de vrouwenemancipatie, sociale problemen, traditionele wijsheid en culturele tradities. Binnenkort verschijnt over dit project een door filmmaker Jason Miller gemaakte documentaire.
“Dugu Wolo” is een stukje muziekkunst. Een avontuurlijke plaat die zeker bij de vrijgevochten muziekliefhebbers in de smaak zal vallen. “Dugu Wolo” van Adam Klein is een cd, die je nieuwsgierig maakt naar al het andere moois dat de Malinese muziekscene te bieden heeft. Het intrigerende album laat zich niet makkelijk uit mijn cd-speler verdringen.
www.adam-klein.com
(Johan Schoenmakers)