RSS

Marvin Etzioni – Marvin Country

De naam Marvin Etzioni zegt je misschien in eerste instantie niets. Toch gaat er een bescheiden muziekgeschiedenis schuil achter de man. Hij maakte als bassist deel uit van de countryrockformatie Lone Justice, waarvan het naamloze debuut en  de opvolger “Shelter” in de tachtiger jaren zijn verschenen. Hij verleende tevens zijn diensten als producer (Peter Case, Grey Delisle, Counting Crows), liedjesschrijver (Rachel Sweet, Jimmy Barnes) en speelde mee op albums van T-Bone Burnett en Dixie Chicks.

In de jaren negentig wist Marvin door lovende recensies op zijn drie soloplaten “The Mandolin Man”,” Bone” en “Weapons of the Spirit” in diverse landen de nodige aandacht op zich te vestigen. Heuglijk nieuws dat achttien jaar na dato de in Los Angeles opgegroeide multi-instrumentalist  is teruggekeerd met het in de House of David studio te Nashville opgenomen album “Marvin Country”. Marvin Etzioni levert met deze plaat een verbluffende verzameling van 21 nummers en 65 minuten muziek af, verdeeld over twee schijfjes. Een album dat de luisteraar aardig in de sfeer brengt, die legendarische dubbelaars als The White Album van The Beatles en Exile On Main Street van The Rolling Stones (Exile On Main Street) uitademen.Hier hoor je een door de wol geverfde muzikant aan het werk, die het allemaal al wel eens heeft beleefd. Alles behalve de grote doorbraak met Lone Justice.

Op deze staalkaart aan stijlen en creativiteit vertelt hij samen met diverse muzikale zwaargewichten uit de altcountry en rootsscene een persoonlijk verhaal over zijn ouders, de liefde, hoop,  depressie, en zijn opa, aan wie dit project is opgedragen. Op “Marvin Country” speelt Marvin de meeste instrumenten zelf zoals de mandoline, mandocello, gitaar, mellotron, casio, piano en drums, en leveren Don Heffington (drums), Greg Leisz (pedaal steel) en Tammy Roger (viool) hun muzikale bijdrage. Sommige nummers laten je vanaf de eerste beluistering niet meer los zoals het romantische gebaar in het openingsliedje You Possess Me in duet met ex-Lone Justice zangeres Maria McKee, het samen met Lucinda Williams gezongen tranentrekkende Lay It On The Table en de vocale hulp van Richard Thompson in de relaxte cajunachtige It Don’t Cost Much. Absoluut meesterlijk is Etzioni’s sololiedje A Man Without A Country met zijn enigszins aan Johnny Cash reminiscente breekbare en beklemmend stemgeluid en de cowpunkversie met John Doe in het Lone Justice nummer The Grapes of Wrath.

“Marving Country” is een plaat die zich tevens kenmerkt door recht-voor-zijn-raap momenten, demo-achtige opnames en wonderlijke sound-samples, waardoor deze plaat niet altijd een samenhangend geheel vormt.  Voor sommigen een bezwaar, voor anderen een muzikaal avontuur.

http://marvinetzioni.bandcamp.com

http://marvincountry.com/fr_home.cfm

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Walter #
    1

    Erg mooie dubbelaar !Your Comment