RSS

Barrelhouse Gaat Tot Het Gaatje

Kane besloot onlangs na zestien jaar ermee op te houden. De band had ‘geen behoefte’ meer om door het land te jakkeren, op te treden in allerlei aggenebbisj zaaltjes en ondertussen ook nog nieuwe nummers te bedenken. Leeggeperst als een citroen zijn ze ermee gestopt. Zoiets zal Barrelhouse niet overkomen. Deze bluesband werd opgericht in 1974 en bestond dit jaar dus veertig jaar, voldoende aanleiding om een uitgebreide jubileumtour door het land te maken. Het laatste optreden in deze feestelijke serie was maandagavond 29 december in Meneer Frits in  Eindhoven. Barrelhouse ging tot het gaatje en liet in een twee uur durende show zien dat de band nog steeds springlevend is.

Barrelhouse is gelukkig niet zo’n band die voortdurend bezig is om het wiel opnieuw uit te vinden. Het draait allemaal om het authentieke bluesgevoel, zoals dat te horen valt op de klassieke opnamen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Niet origineel, maar wel authentiek en bezield gebracht. Barrelhouse is een hardwerkend collectief van vijf mannen en een vrouw die geloven in wat ze doen. Ze hebben gekozen voor een aanpak waarin plezier in het spelen centraal staat, en dus niet het streven naar commercieel succes. Dat is niet onverstandig. In Amerika mag de blues nog steeds groot zijn, maar in ons land is het meer een subcultuur voor de oudere liefhebber. Dat was maandagavond in  Meneer Frits ook goed te zien: de zaal leek veranderd in een seniorensociëteit.  

Tineke Schoemaker is natuurlijk het gezicht van de band, ze straalt uit dat ze er geweldig veel zin in heeft en haar zingen komt diep van binnen. Geen beauty queen achter de microfoon, maar een rijpe vrouw met een huidskleur die doet vermoeden dat ze te veel rookt en misschien ook wel te veel drinkt. Goed zo. Zo hoort dat in de blues. Met haar stem is niets mis: in alle registers imponerend. Het nummer ‘God bless the child’, door Billie Holiday na ruzie met haar moeder geschreven, kwam aangrijpend tot leven. Tineke Schoemaker is een prima zangeres in het doorleefde genre. Het is niet voor niets dat ze al een paar keer uitgeroepen tot de Dutch Blues Vocalist van  het jaar.  

Instrumentaaal zit Barrelhouse goed in elkaar. Drummer Bob Dros en bassist Jan-Willem Sligting zorgen voor een degelijke basis, bijgestaan door Han van Dam, hamerend op de piano. De echte sterren zijn de gebroeders Johnny en Guus Laporte, allebei actief op de gitaar. Ze zijn voortdurend bezig elkaar op te zwepen met solo’s over en weer. De 62-jarige Johnny is een ingetogen en bescheiden man die een gedaantewisseling ondergaat zodra hij een gitaar zijn handen heeft. Zijn solo’s zijn furieus en scherp geplaatst. Oudere broer Guus is de extraverte van het stel, hij fungeert vooral als aangever, maar soleert er daarnaast lustig op los.  Ook speelt de man met het zilveren haar een belangrijke rol bij het bespelen van het publiek. 

Na twee uur stevig doorpompen zette Barrelhouse er een punt achter. In de zaal was men inmiddels hier en daar tot dansen overgegaan, terwijl de handen rood waren van het meeklappen. Blijkbaar toch geen seniorensociëteit… De boogies en de ballads hadden er flink ingehakt, niet in het minst bij de bandleden zelf. Minutenlang staand applaus kon Barrelhouse niet meer over de streep trekken. Het was mooi geweest. Johnny Laporte snelde naar buiten, stak een sigaret aan en staarde naar bevroren sneeuwresten.

Tekst: Sjoerd Punter

Foto’s: Ronald Rietman  


Your Comment