RSS

Tobias Bader – Rise and Fall

Rise and Fall

Soms hoor je vanaf de eerste tonen van een liedje dat het klopt. Dit is op het debuut “Rise and Fall” van Tobias Bader zeker het geval. Een album waarop de zanger en multi-instrumentalist de sprong in het diepe waagt zijn muziek – waarmee hij al 35 jaar bezig is – met de toehoorders te delen. Stukje bij beetje zal hij zijn zorgvuldig opgebouwde repertoire van meer dan vijftig liedjes openbaar maken. Liedjes waar, volgens het meegestuurde informatie velletje, David Bowie’s Ziggy Stardust tekstueel een inspiratiebron voor hem en tekstschrijver Dick Sinnige is geweest.

Zijn eersteling, een mini album van bijna twintig minuten telt zes liedjes. Schoolvoorbeeld van de ambachtelijke kwaliteit, die Bader weet af te leveren met als uitgangspunt de  schoonheid van de natuurlijke imperfectie te omarmen.  De gevoelige snaar raken zonder de instrumentale en vocale oneffenheden weg te poetsen.

En dat levert mooie melodieuze, melancholische en soms ietwat complexe momenten op, waar de Nederlandse zanger en muzikant patent op lijkt te hebben.  Vrijwel alle nummers hebben een basis van akoestische gitaar, viool en Baders aangenaam stemgeluid,  die hier en daar worden aangevuld met percussie, basgitaar en hammond orgel. Smaakvol en kleurrijk.

03-03: Amsterdam, Roots Of The Dam (radio)
21-03: Zandvoort, Alternative FM (radio)

www.tobiasbader.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.