RSS

Greg Trooper – The Williamsburg Affair

gregtrooperhoes.jp
Everywhere was mijn eerste confrontatie met Greg Trooper’s muziek, ergens gekocht op een muziekbeurs weet ik nog. Niet lang daarna verscheen het schitterende Straight Down Rain. Greg werd enorm populair, zeker in Nederland, zijn CD’s gingen als waren broodjes over de toonbank, en ook binnen het live circuit was hij een graag geziene gast. Heb zijn concertjes toen regelmatig gezien, en heb mijzelf toen iets overvoerd. Dat Greg voor geruime tijd op de achtergrond was geraakt (jammerlijk genoeg vanwege huwelijkse stress naar verluidt) ervoer ik persoonlijk niet als bezwaarlijk. Teveel elfstedentochten worden ook vervelend. Echter nu ik geconfronteerd werd met een nieuwe Greg Trooper CD, werd ik toch vernieuwd instant enthousiast. Het is inderdaad weer hoog tijd, het lang wachten is mooi geweest.
 
Deze elf nummers zijn niet eerder uitgebracht, maar gloednieuw zijn ze ook niet, want deze Affair betreft opnames die gemaakt zijn in Williamsburg, Brooklyn en dateren uit 1995. Evenzogoed ben ik zeer enthousiast, want de muziek klinkt allerminst gedateerd, voor zover je dat mag zeggen van traditioneel gewortelde muziek. Producer Eric Roscoe Ambel had Greg en zijn band indertijd bij elkaar gebracht. Greg’s eigen nummers, samen met Neil Young’s cover Wrecking Ball werden in 4 dagen tijd ingespeeld. Kort na deze Williamsburg Affair verhuisde Greg Trooper van New York naar Nashville, en het opgenomen materiaal bleef sindsdien ongeroerd liggen. Recentelijk afgemixt en bewerkt in de studio hebben de frisheid en dynamiek van de oorspronkelijke sessies uitstekend in tact gelaten, waardoor je terecht kan stellen dat dit een uitstekende nieuwe Greg Trooper is.
 
gregtrooper2Vanaf medio oktober trekt Greg Trooper door ons land voor diverse optredens op de gebruikelijke plaatsen. Er zal ongetwijfeld genoeg animo zijn, dus zorg dat je tijdig bent. Ken niet de exacte status waarin Greg momenteel verkeerd, maar hoop van harte dat hij eveneens zichzelf hernieuwd heeft opgeladen voor een komend project. Persoonlijk zou ik dan wel eens de combinatie Greg Trooper en Joe Henry willen horen. Lijkt me een inspiratievol duo. Tot die tijd tijd kun je genieten van The Williamsburg Affair.
 
  
(Rein van den Berg)
 

Comments are closed.